Uitzaaiingen bij strottenhoofdkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Kanker kan uitzaaien. Een ander woord voor een uitzaaiing is een metastase. Uitzaaiingen ontstaan wanneer kankercellen losraken van de tumor.

Strottenhoofdkanker zaait vooral uit naar de lymfeklieren in de hals. Soms kunnen via het bloed uitzaaiingen in andere organen ontstaan. Bijvoorbeeld in de longen.

De kans op uitzaaiingen hangt af onder meer van de plek van de tumor. Een tumor boven de stembanden geeft een grotere kans op uitzaaiingen dan een tumor op de stembanden.

Ook het stadium van de tumor zegt iets over de kans op uitzaaiingen. Het stadium geeft aan hoe groot de tumor is en hoever de tumor is doorgegroeid. Hoe hoger het stadium van de tumor, hoe groter de kans op uitzaaiingen.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die strottenhoofdkanker hebben (gehad)

Foto Lisette Draaijer

Lisette Draaijer

Physician assistant, Radboudumc

Linkedin

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2019