Botscan bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als prostaatkanker uitzaait, is dat vaak naar je botten. Meestal gebruikt de arts een PET-CT-scan om uitzaaiingen in de botten op te sporen. Soms is een botscan nodig. Dit is een foto van je skelet waarop mogelijke uitzaaiingen in de botten te zien zijn.

Wat is een botscan?

Een botscan maakt je botten zichtbaar op een foto. Zo kan de arts zien of er uitzaaiingen of andere afwijkingen in je botten zitten. Een andere naam voor een botscan is skeletscintigrafie. 

Hoe gaat een botscan? 

Voor de botscan krijg je een licht radioactieve stof ingespoten in een bloedvat in je arm. De stof maakt de botten en de afwijkingen erin zichtbaar op de foto’s.  

Het duurt ongeveer 3 tot 4 uur voordat de stof in je botten zit. In de tijd dat je moet wachten, hoef je niet op de afdeling te blijven. Drink terwijl je wacht veel water. Daardoor moet je veel plassen. Zo gaat de radioactieve stof je lichaam weer uit.  

Tijdens de scan lig je op een onderzoekstafel. De tafel beweegt langzaam tussen twee camera’s door. Eén camera hangt boven je en de andere onder je. Soms draait de camera langzaam om je heen en maakt die foto’s uit verschillende posities. Zo krijgt de arts een 3D-beeld van de afwijkingen in de botten. 

Licht-radioactieve stof 

De radioactiviteit van de stof is laag en niet gevaarlijk. Je kunt gewoon contact hebben met andere mensen. In de twee dagen na het onderzoek plas je de stof uit. 

Botscan

Deze video legt uit hoe een botscan in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Jules Lavalaye

Dr. Jules Lavalaye

Nucleair geneeskundige, St. Antonius Ziekenhuis

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkanker- stichting

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding

Laatste update: juli 2022