Lutetium-PSMA bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Sommige mannen met uitgezaaide prostaatkanker komen in aanmerking voor een behandeling met lutetium-PSMA. Lutetium is een radioactieve stof. Je kunt soms lutetium-PSMA krijgen als er geen andere behandelingen meer mogelijk zijn. De behandeling is beschikbaar in een paar ziekenhuizen in Nederland.

Wanneer lutetium-PSMA bij prostaatkanker?

Lutetium-PSMA is soms een mogelijke behandeling voor mannen met uitgezaaide prostaatkanker, die niet meer reageren op hormonale therapie (CRPC) en niet meer behandeld willen of kunnen worden met chemotherapie. Het doel van de behandeling is het terugdringen van de ziekte. Dit kan de kwaliteit van leven verbeteren en het leven verlengen. 

Bespreek met je arts of je in aanmerking komt voor deze behandeling. Deze behandeling is beschikbaar in sommige ziekenhuizen in Nederland en wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Hoe werkt lutetium-PSMA bij prostaatkanker?

Lutetium-177 is een radioactieve stof. Radioactieve stoffen kunnen kankercellen vernietigen met straling. Het lutetium is gekoppeld aan PSMA. PSMA staat voor Prostaat Specifiek Membraan Antigeen. Het is een soort contrastmiddel dat ook wordt gebruikt bij de PET-CT-scan bij prostaatkanker. Dit middel bindt zich aan de prostaatkankercellen in je lichaam.

In tegenstelling tot radioactief radium, kan lutetium-PSMA ook effect hebben op uitzaaiingen op andere plekken dan de botten.

Hoe gaat een behandeling met lutetium-PSMA bij prostaatkanker?

Lutetium-PSMA krijg je via een infuus in je arm. De behandeling is meestal een dagopname. Medicijnen die je al gebruikt, kun je gewoon blijven gebruiken. Je hoeft niet nuchter te zijn voor de behandeling. 

Meestal krijg je meerdere behandelingen met 3-9 weken ertussen. Je arts bespreekt met je hoeveel behandelingen je krijgt. Dit hangt af van het effect van de eerste behandelingen, de bijwerkingen en je conditie. 

Leefregels na behandeling met lutetium-PSMA

Na je opname in het ziekenhuis zit er nog lutetium-PSMA in je lichaam. Het is belangrijk om de hoeveelheid straling voor je omgeving zo laag mogelijk te houden. Het ziekenhuis geeft daarom leefregels mee.

Bijwerkingen van lutetium-PSMA

Het lutetium-PSMA gaat heel gericht naar de prostaatkankercellen in je lichaam. Daardoor geeft de behandeling weinig bijwerkingen. Een mogelijke bijwerking is een droge mond.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Jules Lavalaye

Dr. Jules Lavalaye

Nucleair geneeskundige, St. Antonius Ziekenhuis

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkanker- stichting

Patiƫntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022