Behandeling en bijwerkingen

Bestraling bij melanoom

Opslaan

Bestraling als palliatieve behandeling

De arts adviseert bestraling bij melanoom meestal bij mensen die klachten hebben vanwege plaatselijke uitzaaiingen, bijvoorbeeld in de hersenen of het bot. Dan worden de uitzaaiingen bestraald. Doel is de klachten te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Bestraling van de hersenen

Bestraling van de hersenen kan plaatsvinden door de hele schedel te bestralen of door stereotactische bestraling (precisiebestraling). Bij dit laatste richt de bestraling zich zo nauwkeurig mogelijk op de uitzaaiing om schade aan het normale hersenweefsel rond de tumor te vermijden. Deze behandeling wordt overwogen als er weinig hersenenuitzaaiingen zijn. 

Bestraling als curatieve behandeling

Bestraling kan soms ook worden gegeven met genezing als doel. Bijvoorbeeld als een operatie van een melanoom om gezondheidsredenen niet mogelijk of wenselijk is en er geen uitzaaiingen zijn.

Bestraling als aanvullende behandeling

Bestraling kan een aanvullende behandeling zijn als het melanoom niet helemaal verwijderd kan worden met een operatie.

Het kan ook een aanvullende behandeling zijn na een lymfeklierdissectie bij een hoog risico melanoom. De plek waar de uitzaaiingen hebben gezeten, wordt dan bestraald. Het doel hiervan is de kans op terugkeer van de ziekte te verminderen. Het geeft echter geen verbetering van de algehele overleving.

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van het lichaam waar de tumor zit of eerst zat wordt bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door de huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald. De radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2018

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Tumor Focusgroep Melanoom