Gevolgen

Diarree bij maagkanker

Opslaan

Na een operatie gaat het voedsel sneller door het spijsverteringskanaal. Soms wordt het eten hierdoor minder goed met gal en vloeistof van de alvleesklier vermengd. Hierdoor verteert het eten minder goed en kun je diarree krijgen. Soms kan de arts medicijnen voorschrijven om de vertering van het eten en vooral het vet te verbeteren (pancreasenzymen).

Voedingsadviezen bij diarree

Belangrijk is dat er gekeken wordt naar de oorzaak van de diarree. Dan kunnen er gerichte adviezen gegeven worden. 

  • Zorg dat je voldoende drinkt, ongeveer 2 tot 2,5 liter per dag. Door de diarree droog je sneller uit dan normaal. Dit betekent minimaal 13 glazen of 16 kopjes vocht per dag (water, maar ook andere dranken). Ook soep, vla of yoghurt tellen mee.
  • Afhankelijk van de ernst van de diarree, is het van belang om minstens 10 gram zout binnen te krijgen per dag. Door de diarree verlies je namelijk veel zouten. Dit kun je doen door bouillon te drinken of orale dehydratiezouten (ORS) te gebruiken. Heb je een infuus? Dan kunnen er via het infuus extra vocht en zouten toegediend worden. 
  • Eet gevarieerd, zonder strenge beperkingen. Stoppende voedingsmiddelen bestaan niet.
  • Is de diarree veroorzaakt door een ontsteking van het slijmvlies van de darm (mucositis)? Of heb je een verminderde afweer? Gebruik dan geen probiotica. Vraag aan de arts waardoor de diarree veroorzaakt is.
  • Gebruik producten met fijne vezels. Vezels binden het overtollige vocht in de ontlasting enigszins.
  • Gebruik koffie en alcoholische dranken met mate. Zorg in ieder geval dat de koffie niet te sterk is. Koffie heeft een stimulerend effect op de darmwerking.
  • Eet regelmatig en rustig. Kauw goed en gebruik vaker kleine maaltijden.

Overleg bij aanhoudende diarree met de arts. Hij kan medicijnen tegen de diarree voorschrijven.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: november 2014

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal.

Met medewerking van

Dr. Bisseling, T.M. (MDL-arts), Prof. Dr. Hillegersberg, R. (chirurg), Jager, M. (ervaringsdeskundige), Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) (diëtist), Leemhuis, J. (ervaringsdeskundige), Prof. Dr. Plukker, J.T.M. (chirurg-oncoloog), Dr. Ruurda, J.P. (chirurg-oncoloog), Dr. Sandick, J.W. van (chirurg), Dr. Wijnhoven, B.P.L. (chirurg)