Doelgerichte therapie bij maagkanker

Opslaan

Bij uitgezaaide maagkanker kun je soms doelgerichte medicijnen krijgen: trastuzumab of ramucirumab. Je krijgt doelgerichte therapie altijd in combinatie met chemotherapie. De behandeling is bedoeld om het leven te verlengen. 

Trastuzumab bij uitgezaaide maagkanker

Trastuzumab richt zich op cellen met het eiwit HER-2. Het medicijn kan de groei van deze cellen remmen en daardoor het leven verlengen. 

Je kunt trastuzumab alleen krijgen als er veel HER-2 op de kankercellen zit. Om te weten of dit zo is, laat je arts weefsel van de tumor onderzoeken.

Door de behandeling met trastuzumab kan de hartspier minder goed gaan werken. Daarom onderzoekt de arts voor en tijdens de behandeling of je hartspier goed werkt.

Ongeveer 1 op de 5 mensen met maagkanker komt in aanmerking voor trastuzumab. Als je trastuzumab krijgt, is dat altijd in combinatie met chemotherapie.

Ramucirumab bij uitgezaaide maagkanker

Ramucirumab is ook een doelgericht medicijn. Ramucirumab probeert te voorkomen dat er nieuwe bloedvaatjes rondom de tumor ontstaan  Als er minder bloedvaten zijn, gaat er minder bloed en dus minder zuurstof en voedingsstoffen naar de tumor. Zo groeit de tumor minder hard, stopt hij met groeien of wordt hij kleiner.

Als je ramucirumab krijgt, is dat altijd in combinatie met chemotherapie.

Hoe werkt doelgerichte therapie?

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die specifiek aangrijpen op de kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen.

De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy.

Doelgerichte therapie

In deze video zie je hoe doelgerichte therapie werkt.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.