Doelgerichte therapie bij maagkanker

Opslaan

Doelgerichte therapie heeft alleen effect als de tumor bepaalde kenmerken heeft. Of je in aanmerking komt voor doelgerichte therapie, kun je bespreken met de specialist.

Remming van HER2-eiwit

Eén van de kenmerken van een maagtumor die met doelgerichte therapie behandeld kan worden, is HER2. Het HER2-eiwit stimuleert de tumorgroei. Trastuzumab (Herceptin®) is een doelgericht medicijn dat de werking van het eiwit HER2 en remt daardoor de tumorgroei.

Patiënten met een uitgezaaid maagcarcinoom of cardiacarcinoom bij wie veel HER2 op de kankercel aanwezig is, kunnen trastuzumab krijgen als palliatieve behandeling. Dit is het geval bij ongeveer 20% van de patiënten. Het middel wordt dan toegevoegd aan de behandeling met chemotherapie met oxaliplatin + 5-fluorouracil of capeticabine.

Bijwerkingen trastuzumab

Eén van de bijwerkingen van trastuzumab is vermindering van de hartspierfunctie. Voordat de behandeling start, wordt de hartspierfunctie onderzocht met een MUGA-scan. Deze scan wordt tijdens de behandeling regelmatig herhaald. Zo kan de arts de hartspierfunctie en mogelijke achteruitgang daarvan monitoren.

Verder veroorzaakt trastuzumab vaak:

  • allergische reacties zoals jeukende huiduitslag
  • een gevoel van ziekte, rillingen en koorts
  • kortademigheid en een piepende ademhaling
  • hoofdpijn
  • opvliegers

Hoe werkt doelgerichte therapie?

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die specifiek aangrijpen op de kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen.

De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy.

Doelgerichte therapie

In deze video zie je hoe doelgerichte therapie werkt.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal.

Met medewerking van

Dr. Bisseling, T.M. (MDL-arts), Dr. Hartgrink, H.H. (chirurg-oncoloog), Prof. Dr. Hillegersberg, R. (chirurg), Dr. Jansen, E.P.M. (radiotherapeut), Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) (diëtist), Leemhuis, J. (ervaringsdeskundige)