Chemotherapie bij leiomyosarcoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij leiomyosarcoom krijg je meestal chemotherapie als de ziekte uitgezaaid is. Deze behandeling heeft dan als doel om verder uitbreiden van de ziekte te remmen.

Soms kun je chemotherapie krijgen voor een operatie. Dit heet een neo-adjuvante behandeling. Neo-adjuvante chemotherapie heeft als doel de tumor te laten krimpen. Hierdoor kan een operatie makkelijker of minder ingrijpend zijn.

Meestal krijg je het medicijn adriamycine (ook wel doxorubicine genoemd). Soms wordt het gecombineerd met ifosfamide. Mocht de ziekte na de eerste behandeling met chemotherapie terugkomen of zich uitbreiden, dan is ook behandeling met het medicijn trabectidine mogelijk.

Chemotherapie kan worden gegeven als palliatieve behandeling. Bijvoorbeeld als er grote kans is op terugkeer van de ziekte. Of als deze te veel is uitgezaaid. Een palliatieve behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en het verminderen of voorkomen van klachten.
 

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Frits van Coevorden

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-arts-vrouw

Dr. Neeltje Steeghs

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door Patiëntenplatform Sarcomen, de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2015