Chemotherapie bij leiomyosarcoom

Opslaan

Bij leiomyosarcoom krijg je meestal chemotherapie als de ziekte uitgezaaid is. Deze behandeling heeft dan als doel om verder uitbreiden van de ziekte te remmen.

Soms kun je chemotherapie krijgen voor een operatie. Dit heet een neo-adjuvante behandeling. Neo-adjuvante chemotherapie heeft als doel de tumor te laten krimpen. Hierdoor kan een operatie makkelijker of minder ingrijpend zijn.

Meestal krijg je het medicijn adriamycine (ook wel doxorubicine genoemd). Soms wordt het gecombineerd met ifosfamide. Mocht de ziekte na de eerste behandeling met chemotherapie terugkomen of zich uitbreiden, dan is ook behandeling met het medicijn trabectidine mogelijk.

Chemotherapie kan worden gegeven als palliatieve behandeling. Bijvoorbeeld als er grote kans is op terugkeer van de ziekte. Of als deze te veel is uitgezaaid. Een palliatieve behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en het verminderen of voorkomen van klachten.
 

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2015

Dit artikel is geschreven door Patiëntenplatform Sarcomen, KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Coevorden, F. van (chirurg-oncoloog), Dr. Steeghs, N. (medisch oncoloog)