Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek bij endeldarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Ben je op zoek naar een nieuwe behandeling voor kanker? Of heeft de arts gevraagd om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek? Dan kun je overwegen om mee te doen met een trial. Hierin wordt een nieuwe behandeling onderzocht.

Artsen en wetenschappers zijn steeds op zoek naar nieuwe en betere behandelingen voor kanker. Ze willen hiermee de overlevingskansen, overlevingsduur of de kwaliteit van leven verbeteren. Medisch-wetenschappelijk onderzoek is daarvoor de basis. Met een trial kunnen ze aantonen of de nieuwe behandeling beter is dan de huidige behandeling.

Trial

In het ziekenhuis wordt op verschillende manieren over trials gesproken. Andere termen zijn: medisch-wetenschappelijk onderzoek, klinische studie of experimentele behandeling. Met al deze termen wordt bedoeld: een mogelijk nieuwe behandeling waarvan artsen de werking en resultaten onderzoeken bij patiënten.

Nieuwe ontwikkelingen bij darmkanker

Is genezing niet mogelijk, dan krijgen mensen nu een palliatieve behandeling met chemotherapie en/of doelgerichte therapie. Artsen onderzoeken of de overleving verbetert, als ze voor die behandeling de tumor verwijderen.

Darmkanker: meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Medisch oncoloog Kees Punt vertelt wat meedoen aan wetenschappelijk onderzoek inhoudt voor patiënten. Bekijk de video.

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal

Laatste update: november 2018