Behandeling en bijwerkingen

Behandeling bij endeldarmkanker

Opslaan

Er zijn verschillende behandelingen voor endeldarmkanker. Het ligt aan je situatie welke behandeling het meest geschikt is. Je kunt ook besluiten dat je niet behandeld wilt worden.

Artsen doen ook onderzoek naar nieuwe behandelingen van endeldarmkanker of uitzaaiingen van darmkanker. Soms kun je meedoen aan een van de onderzoeken naar endeldarmkanker en een van deze behandelingen krijgen.

Operatie

Bij endeldarmkanker is een operatie de meest gegeven behandeling. Kleine tumoren kunnen soms via de anus worden verwijderd. Dit wordt ook wel een lokale excisie genoemd.

Als de tumor groter is, verwijdert de chirurg (een deel van) de endeldarm waar de tumor zit. Ook wordt dan het vetweefsel rondom de endeldarm met daarin de lymfeklieren weggehaald. Soms moet ook de kringspier of een deel van organen in de buurt worden verwijderd. Dat gebeurt als de tumor daarin is doorgegroeid.

Voor de operatie kun je bestraling al dan niet gecombineerd met chemotherapie krijgen.  

Verwijdering door endoscopie

Bij een heel vroeg stadium van darmkanker kan soms de kwaadaardige poliep met een endoscoop worden verwijderd. Dat gebeurt tijdens de coloscopie. Het weggehaalde weefsel wordt onderzocht door de patholoog. Uit dit onderzoek kan blijken dat een aanvullende operatie nodig is.

Behandeling van uitgezaaide endeldarmkanker

Als er uitzaaiingen zijn van endeldarmkanker zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Soms worden meerdere behandelingen gecombineerd.

  • Operatie. In sommige gevallen kunnen uitzaaiingen in de lever of in de longen worden verwijderd met een operatie.
  • Radiofrequente ablatie (RFA) of microwave ablatie (MWA). Dit is een behandeling waarbij uitzaaiingen in de lever worden weggebrand. Ablatie kan tijdens een operatie gebeuren, maar ook met een echo of CT-scan. 
  • Operatie en HIPEC. Patiënten met uitzaaiingen in het buikvlies kunnen soms door cytoreductieve chirurgie (CRS) met hypertherme intraperitoneale chemotherapie (HIPEC) behandeld worden. Bij deze behandeling worden zoveel mogelijk alle zichtbare buikvliesuitzaaiingen verwijderd. In dezelfde operatie wordt hierna de buikholte gespoeld met warme chemotherapie. 
  • Bestraling. Soms kunnen uitzaaiingen in de lever of de longen bestraald worden. Dit kan een optie zijn als een operatie of radiofrequente ablatie van uitzaaiingen niet mogelijk is. 
  • Chemotherapie en doelgerichte therapie. Chemotherapie wordt in sommige gevallen gegeven voor of na een andere behandeling. Dit kan een operatie of bestraling zijn. Het doel van de chemotherapie is om de uitzaaiingen kleiner te maken. Soms wordt de chemotherapie gecombineerd met doelgerichte therapie. Mensen met uitgezaaide darmkanker die niet meer beter kunnen worden, krijgen soms chemotherapie om de tumor te remmen en de klachten te verminderen.

Multidisciplinair overleg

De arts bespreekt je ziektegeschiedenis met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). In veel ziekenhuizen in Nederland betrekken de artsen ook specialisten vanuit andere ziekenhuizen bij het multidisciplinaire overleg. 

Behandelplan

De behandelend arts maakt samen met een aantal andere specialisten een behandelplan voor je. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen.

Om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, is het onder andere belangrijk te weten:

  • welk stadium en kenmerken de tumor heeft
  • of er sprake is van erfelijke belasting
  • of er uitzaaiingen zijn

Maar ook jouw persoonlijke situatie speelt een rol. Een behandelplan is dus maatwerk. Laat je daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden zodat je samen met het behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen.

Behandelvoorstel bespreken

Na het multidisciplinair overleg zal de arts het behandelvoorstel met je bespreken. Tijdens dit gesprek kun je ook je wensen en verwachtingen aangeven. In sommige situaties zal de arts je een keuze voorleggen. Aan elk besluit zitten voor- en nadelen. Bespreek die met de arts. Je kunt met je vragen ook terecht bij een (gespecialiseerd) verpleegkundige.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Buijsen, J.D. (radiotherapeut), Dr. Roodhart, J.M.L (medisch oncoloog), Dr. Spaander, V.M.C.W. (MDL-arts), Dr. Tanis, P.J. (chirurg-oncoloog)