Bestraling bij angiosarcoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij angiosarcoom kun je bestraling krijgen vóór de operatie. Dit heet een neo-adjuvante behandeling. Neo-adjuvante bestraling heeft als doel de tumor te laten krimpen. Hierdoor kan een operatie makkelijker of minder ingrijpend zijn.

Belangrijk hierbij is of er in het verleden al eerder bestraling op het gebied heeft plaats gevonden. In dat geval moet de dosering van de bestraling worden aangepast. En kan een combinatiebehandeling van bestraling met hyperthermie (weefselverwarming) een goed lokaal effect hebben.

Soms krijg je bestraling na de operatie. Doel is eventueel achtergebleven tumorcellen te doden. Dit heet een adjuvante behandeling. 

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van het lichaam waar de tumor zit of eerst zat wordt bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door de huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald. De radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Frits van Coevorden

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Dr. Neeltje Steeghs

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door Patiëntenplatform Sarcomen, de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2015