Soorten tumoren in de alvleesklier

Opslaan

Er zijn meerdere soorten tumoren die in de alvleesklier kunnen ontstaan. Ze hebben verschillende namen, afhankelijk van het soort cellen waar de tumor uit is ontstaan.   

Meestal een adenocarcinoom

Bij alvleesklierkanker wordt vaak een ductaal adenocarcinoom bedoeld. Dit is de meest voorkomende tumor in de alvleesklier. Deze tumor ontstaat in de afvoerbuisjes van de alvleesklier. Via deze buisjes komen de verteringssappen vanuit de alvleesklier in de dunne darm. Een adenocarcinoom kan overal in de alvleesklier ontstaan, maar zit meestal in de kop van de alvleesklier. Lees de informatie over adenocarcinoom in de alvleesklier. 

Neuro-endocriene tumor in de alvleesklier

In de alvleesklier kan een neuro-endocriene tumor (NET) ontstaan. Dit is een tumor die ontstaat uit neuro-endocriene cellen van de alvleesklier. Lees verder over NET in de alvleesklier op de website van de NET-groep.

Acinaircelcarcinoom

Een acinaircelcarcinoom is een zeldzame tumor in de alvleesklier. Deze tumor ontstaat uit de cellen van de alvleesklier die enzymen maken. Enzymen helpen het eten verteren. Lees informatie over een acinaircelcarcinoom op de website van patiëntenvereniging Living with hope. 

Hamouditumor

Er kan ook een Hamouditumor in de alvleesklier ontstaan. Deze tumor is vaak goedaardig en is erg zeldzaam. Meestal kan hij met een operatie verwijderd worden. Lees informatie over een Hamouditumor op de website van patiëntenvereniging Living with hope.

Tumoren in de buurt van de alvleesklier

In de buurt van de alvleesklier zitten veel organen zoals de lever, de dunne darm, dikke darm, de galblaas, de galwegen en de milt. Een tumor in deze organen kan ook  de alvleesklier ingroeien. De klachten kunnen op alvleesklierkanker lijken. Maar omdat de tumor niet in de alvleesklier is ontstaan, heet het geen alvleesklierkanker.  
 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: november 2019

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.