Wat is alvleesklierkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Alvleesklierkanker is kanker die in de alvleesklier ontstaat. De medische term hiervoor is pancreascarcinoom of pancreaskanker. De vooruitzichten bij alvleesklierkanker zijn meestal niet goed.

Bij alvleesklierkanker zit er een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. De alvleesklier is een onderdeel van het spijsverteringskanaal en ligt diep in de buik, achter de maag. De alvleesklier maakt hormonen en enzymen die helpen om voeding te verteren. Zoals insuline.

Lees op deze pagina over:

Vooruitzichten bij alvleesklierkanker

De vooruitzichten bij alvleesklierkanker zijn niet goed. Dat komt omdat alvleesklierkanker vaak pas wordt ontdekt als je al uitzaaiingen hebt. Maar ook als je geen uitzaaiingen hebt, is de kans klein dat je beter wordt. Vijf jaar na de diagnose leven nog ongeveer 5 van de 100 mensen.

De beste overlevingskansen zijn als de tumor met een operatie verwijderd kan worden, in combinatie met chemotherapie behandeling. Bekijk de overlevingscijfers van alvleesklierkanker.

Symptomen van alvleesklierkanker

De meeste mensen met alvleesklierkanker hebben in het begin geen klachten. Als de tumor groeit, kun je last krijgen van bijvoorbeeld geelzucht, afvallen, pijn of misselijkheid.

Lees verder over de symptomen van alvleesklierkanker.

Oorzaken en risicofactoren van alvleesklierkanker

De precieze oorzaak van alvleesklierkanker is niet bekend. Wel zijn er factoren die de kans groter maken dat je alvleesklierkanker krijgt.

Lees verder over de oorzaken en risicofactoren van alvleesklierkanker.

Erfelijkheid en alvleesklierkanker

Soms speelt erfelijke aanleg een rol bij alvleesklierkanker. Een erfelijke aanleg betekent dat je een groter risico hebt om alvleesklierkanker te krijgen.

Lees verder over erfelijkheid bij alvleesklierkanker.

Soorten alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker ontstaat meestal in de afvoerbuisjes van de alvleesklier.

Je kunt ook kanker in de alvleesklier hebben die niet ontstaat in de afvoerbuisjes. Dat komt niet vaak voor.

Lees verder over soorten alvleesklierkanker.

Uitzaaiingen bij alvleesklierkanker

Kanker kan uitzaaien. Dat betekent dat kankercellen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam verder groeien.

Als alvleesklierkanker uitzaait, is dat meestal naar de lever, de longen of het buikvlies. Bij meer dan de helft van de mensen is alvleesklierkanker al uitgezaaid als ze de diagnose krijgen.

Lees verder over uitzaaiingen van alvleesklierkanker.

Onderzoeken bij alvleesklierkanker

Als je klachten hebt die door alvleesklierkanker kunnen komen, verwijst de huisarts je naar het ziekenhuis. Hier krijg je eerst onderzoek van je bloed. Wil de arts onderzoeken of er misschien een tumor in de alvleesklier zit? Dan krijg je vaak een echo of CT-scan van je buik.

Daarna kun je nog meer onderzoeken krijgen. Met de onderzoeken kan de arts vaststellen of het om alvleesklierkanker gaat, hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn.

Lees verder over onderzoeken bij alvleesklierkanker.

Behandeling van alvleesklierkanker

De meeste mensen met alvleesklierkanker krijgen chemotherapie of een behandeling tegen de klachten van de kanker. Soms krijg je een operatie. Dat kan meestal alleen als je geen uitzaaiingen hebt. Of als de tumor niet doorgroeit in de grote bloedvaten.

Lees verder over de behandeling van alvleesklierkanker.

Ziekenhuizen voor alvleesklierkanker

Als je alvleesklierkanker hebt, moet je misschien voor (een deel van) je behandeling naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Bijvoorbeeld voor een operatie. Bekijk de ziekenhuizen voor alvleesklierkanker.

Gevolgen van alvleesklierkanker

Tijdens of na de behandeling kun je pijn hebben. Ook kan eten moeilijk zijn. Veel mensen met alvleesklierkanker hebben last van somberheid en angst. Zeker als je hebt gehoord dat je niet kunt genezen.

Lees verder over de gevolgen van alvleesklierkanker.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige

Annuska Schoorlemmer, MSc.

Verpleegkundig specialist, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

DPCG logo

DPCG

Dutch Pancreatic Cancer Group

Website

illustratie-arts-vrouw

Dr. Hanneke Wilmink

Internist-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Ellen Jellema-Betten

Verpleegkundig specialist HPB, UMCG

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Baade-Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

illustratie-arts-man

Prof. dr. Marc Besselink

Chirurg-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2023