Uitzaaiingen bij alvleesklierkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonKanker kan uitzaaien. De tumorcellen kunnen losraken van de tumor en zich verspreiden door het lichaam. Dit kan via het bloed of via de lymfe. Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen.
Omdat alvleesklierkanker meestal pas laat ontdekt wordt, zijn er vaak bij de diagnose al uitzaaiingen. Meestal zaait alvleesklierkanker uit naar de lever, de lymfeklieren, de longen, de botten of de buikholte.
Wanneer er uitzaaiingen zijn, verwijdert de arts de tumor niet met een operatie, maar stelt hij of zij andere behandelingen voor. Met chemotherapie probeert de behandelend arts de klachten tegen te gaan en de ziekte te remmen. Lees verder over de behandeling bij alvleesklierkanker.
De vooruitzichten van uitgezaaide alvleesklierkanker hangen af van verschillende factoren. Voor de kans op overleving is het belangrijk om te weten in welk stadium de alvleesklierkanker is. Bekijk hier de cijfers van de overleving van alvleesklierkanker per stadium.
Palliatieve zorg
Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.
Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.