Chemotherapie bij alvleesklierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij alvleesklierkanker kun je op verschillende momenten chemotherapie krijgen. 

Lees verder op deze pagina over:

  • Chemotherapie bij uitgezaaide alvleesklierkanker
  • Chemotherapie voor of na de operatie

Chemotherapie bij uitgezaaide alvleesklierkanker

Chemotherapie is een van de behandelingen voor uitgezaaide alvleesklierkanker. Het doel van de behandeling is om klachten te verminderen en de ziekte te remmen. Bij uitgezaaide alvleesklierkanker kan de arts meerdere soorten chemotherapie voorschrijven. Hij of zij kan ook een combinatie van verschillende medicijnen geven.

Welke medicijnen je precies krijgt, bespreekt de arts. Dat ligt ook aan je conditie, sommige chemokuren hebben veel bijwerkingen. Vaak wordt er FOLFIRINOX gegeven bij uitgezaaide alvleesklierkanker. FOLFIRINOX is een combinatie van meerdere soorten chemotherapie. Het is een vrij zware chemotherapie die klachten kan geven. Als dat zo is, kan de arts de dosis verminderen.

Niet iedereen met uitgezaaide alvleesklierkanker krijgt FOLFIRINOX. Mensen met een minder goede conditie kunnen soms een andere chemotherapie krijgen. Bijvoorbeeld gemcitabine of gemcitabine met NAB-paclitaxel.

Chemotherapie en een operatie

Je kunt chemotherapie krijgen voor en na de operatie van alvleesklierkanker. De arts bespreekt of chemotherapie in jouw situatie iets toevoegt aan de behandeling. Dit kan of FOLFIRINOX zijn, of gemcitabine, eventueel samen met capecitabine. De arts bespreekt samen met jou wat de beste behandeling is. Het doel van chemotherapie na een operatie is om achtergebleven kankercellen te doden. Het is dan een aanvullende (adjuvante) behandeling.

Soms krijg je chemotherapie voor een operatie. Dat gebeurt bij tumoren die in eerste instantie niet te opereren zijn. Het doel is dan om de tumor kleiner te laten worden zodat de chirurg hem bij een operatie alsnog kan verwijderen. Als medicijn kan de arts voor het FOLFORINOX-schema kiezen. Of de chemotherapie werkt, is lastig te beoordelen. De arts zal daarom overleggen met een ziekenhuis dat hier veel kennis over heeft.

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar behandeling met chemotherapie. Als er een studie loopt waar je aan mee kunt doen, hoor je dat ook van je arts. Bekijk hier welke studies er zijn voor alvleesklierkanker.

Bijwerkingen van chemotherapie bij alvleesklierkanker

De chemotherapie kan bijwerkingen geven. De klachten verschillen per soort chemotherapie. De arts vertelt je welke bijwerkingen het soort chemotherapie kan geven. Je kunt dit zelf terugzoeken op de website bijwerkingenbijkanker.nl.

Een aantal algemene bijwerkingen die de chemotherapie kan geven:

  • bloedarmoede
  • diarree
  • problemen met de blaas, bijvoorbeeld pijn bij het plassen of moeilijker kunnen plassen
  • heftiger reageren op infecties (bijvoorbeeld hoge koorts)
  • vermoeidheid
  • neuropathie (zenuwpijn)
  • misselijkheid

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.  

Chemotherapie doodt helaas ook gezonde cellen. Daardoor krijg je waarschijnlijk last van bijwerkingen. 

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. Vaak bestaat de behandeling uit een reeks chemokuren.  

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen die alvleesklierkanker hebben (gehad)

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Logo living with hope

Living with Hope

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-man

Prof. dr. Marc Besselink

Chirurg-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Linkedin

illustratie-verpleegkundige

Annuska Schoorlemmer, MSc.

Verpleegkundig specialist, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Foto Kristien Tytgat

Dr. Kristien Tytgat

MDL-arts, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-vrouw

Dr. Hanneke Wilmink

Internist-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2019