De diagnose alvleesklierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je hoort dat je alvleesklierkanker hebt, is dat een grote schok. Hoe gaat het verder? En wat kun je doen? Je leest het op deze pagina.

Misschien is bij de uitslag al meer bekend over hoever de ziekte is gegroeid en of er uitzaaiingen zijn. Maar meestal zijn daar extra onderzoeken voor nodig. Dan wordt ook duidelijk welke behandelingen het best passen bij jouw situatie. Er volgt nu dus een onzekere tijd. Het kan een paar weken duren voordat je helemaal weet waar je aan toe bent.

De vooruitzichten bij alvleesklierkanker zijn niet goed. De kanker is vaak al uitgezaaid als je de diagnose krijgt. Of de tumor groeit al door in andere organen of in de bloedvaten.

Lees verder over leven met ongeneeslijke alvleesklierkanker.

Ziekenhuizen voor alvleesklierkanker

Voor de behandeling van alvleesklierkanker is het belangrijk dat het ziekenhuis voldoende ervaring heeft met de ziekte. Bekijk de ziekenhuizen voor alvleesklierkanker.

Casemanager: een vast aanspreekpunt

Tijdens de onderzoeken en behandeling krijg je verschillende behandelaars. Het is dan handig om een vast aanspreekpunt te hebben. Dit heet een casemanager. Steeds meer ziekenhuizen werken met casemanagers. Vaak is dit een gespecialiseerd (oncologie)verpleegkundige, een physician assistant of een verpleegkundig specialist.

Een casemanager is jouw vaste aanspreekpunt in het ziekenhuis. Hij of zij is verantwoordelijk voor je behandelplan, houdt overzicht over het hele traject en heeft contact met de verschillende behandelaars. Bespreek met de behandelend arts of je een casemanager kunt krijgen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige

Annuska Schoorlemmer, MSc.

Verpleegkundig specialist, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

DPCG logo

DPCG

Dutch Pancreatic Cancer Group

Website

illustratie-arts-vrouw

Dr. Hanneke Wilmink

Internist-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Ellen Jellema-Betten

Verpleegkundig specialist HPB, UMCG

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Baade-Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

illustratie-arts-man

Prof. dr. Marc Besselink

Chirurg-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2023