Ontdooide zaadcellen gebruiken

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Je kunt je ontdooide zaadcellen gebruiken om samen met je partner een kind te krijgen. Dat gebeurt met een vruchtbaarheidsbehandeling.

Welke manier het beste is, hangt onder andere af van de kwaliteit van je zaadcellen (sperma). Je arts bespreekt met je welke vruchtbaarheidsbehandeling het best past bij jullie situatie.

Hieronder vind je een korte uitleg over de vruchtbaarheidsbehandelingen:

IVF (In vitro fertilisatie)
Hierbij brengt een laborant je zaadcellen bij de eicellen van je partner. Als de eicel en zaadcel samensmelten ontstaat een embryo. Het embryo groeit enkele dagen in een warmtestoof. Een arts plaatst het embryo  daarna in de baarmoeder van je partner. Daar kan het uitgroeien tot een kind.

Lees verder over IVF.

ICSI (Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie)
Hierbij brengt een laborant met een zeer fijne naald 1 zaadcel in een eicel van je partner. Als de eicel en zaadcel samensmelten ontstaat een embryo. Het embryo groeit enkele dagen in een warmtestoof. Een arts plaatst het embryo daarna in de baarmoeder van je partner. Daar kan het uitgroeien tot een kind.

Lees verder over ICSI

IUI (Intra-uteriene inseminatie)
Hierbij brengt een arts je zaadcellen in de baarmoeder van je partner. Dit gebeurt tijdens de eisprong. De zaadcellen moeten daarna zelf de eileiders zien te bereiken. Als een zaadcel samensmelt met een eicel, ontstaat een embryo. Dit kan uitgroeien tot een kind.

Lees verder over IUI

Zelfinseminatie
Hierbij brengt je partner de zaadcellen van de donor zelf in haar vagina. Jij kunt dat ook doen. Dit heet intra-vaginale inseminatie. Lees verder over zelfinseminatie.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Jos van Brakel

Uroloog en androloog, Amphia

Foto Kathleen D'Hauwers

Dr. Kathleen D'Hauwers

Uroloog en androloog, Radboudumc

Persoonlijke pagina

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2020