Vruchtbaarheidsbehandeling bij kinderwens en kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Verwacht de arts dat de behandeling invloed heeft op je vruchtbaarheid? Dan bespreekt hij of zij dat vóór de behandeling met je. Gebeurt dit niet, vraag er dan zelf naar.

Heb je een kinderwens, dan stuurt de arts je door naar een gynaecoloog of fertiliteitsarts. Met deze arts kun je bespreken welke mogelijkheden er  zijn om na de behandeling toch nog kinderen te kunnen krijgen.

Welke mogelijkheden zijn er om vruchtbaar te blijven?

Er zijn verschillende manieren die kunnen helpen, zodat je na de behandeling toch nog zwanger kunt worden:

Soms zijn ook combinaties mogelijk. Bij geen enkele methode heb je zekerheid dat je na de behandeling ook echt zwanger wordt.

Embryo’s of eicellen invriezen via IVF gebeurt het vaakst. Artsen doen nog onderzoek naar het invriezen van eierstokweefsel en het stilleggen van de eierstokken. Het is nog niet bewezen dat deze methodes goed werken.

Je kunt er ook voor kiezen om niets te doen en af te wachten of je nog vruchtbaar bent na de behandeling. 

Wanneer kun je een van deze behandelingen krijgen?

De gynaecoloog of fertiliteitsarts bekijkt samen met jou wat er mogelijk is in jouw situatie. Daarna overlegt hij of zij met je behandelend arts over de planning.

Of je een behandeling kunt krijgen om je vruchtbaarheid te behouden - en zo ja, welke behandeling - hangt af van verschillende dingen:   

  • Je leeftijd: voor de meeste behandelingen geldt een leeftijdsgrens.
  • De diagnose: bij sommige diagnoses, zoals acute leukemie, is er geen tijd of is er teveel risico op ernstige complicaties om vooraf een vruchtbaarheidsbehandeling te doen.
  • De behandeling die je krijgt tegen kanker: sommige behandelingen hebben geen invloed op je vruchtbaarheid, andere wel.
  • Of je wel of geen partner hebt: dit speelt bijvoorbeeld mee bij het invriezen van embryo’s.
  • Hoeveel tijd er is om je hiervoor te behandelen: als je direct behandeld moet worden, is er geen tijd voor het invriezen van eicellen of het invriezen van embryo’s. Dan kan het invriezen van eierstokweefsel soms een optie zijn.
  • Je lichamelijke conditie: als je te ziek bent, kan het risico op ernstige complicaties door de vruchtbaarheidsbehandeling te groot zijn.
  • Of er uitzaaiingen zijn naar de eierstokken: in dat geval kun je geen behandeling krijgen om je vruchtbaarheid te behouden, omdat dit een risico geeft op verspreiding of terugkeer van de ziekte.
  • Je vooruitzichten: verwacht de arts dat je in de toekomst in staat bent een zwangerschap te voldragen?

Niet bij alle vrouwen heeft de behandeling van kanker invloed op de vruchtbaarheid. Soms zijn er nog genoeg eicellen en gaan de eierstokken weer goed werken. In dat geval kan een vrouw na de behandeling van kanker via de natuurlijke weg zwanger worden.

Podcast over (on)vruchtbaarheid bij kanker

Hoe is het om tijdens de diagnose te horen dat de behandeling van kanker invloed kan hebben op je vruchtbaarheid, of dat je door de behandeling onvruchtbaar wordt? En welke stappen zet je dan als je een kinderwens hebt?

In deze podcast vertelt Julia (32) openhartig over haar ervaringen rond de diagnose baarmoederhalskanker, de behandelingen en welke mogelijkheden ze had om haar vruchtbaarheid te behouden. Ook geeft ze concrete tips.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ina Beerendonk

Dr. Ina Beerendonk

Gynaecoloog, Radboudumc

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Drs. Ellen Marie Sparidaens

Fertiliteitsarts, Radboudumc

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020