Menstruatie en vruchtbaarheid na de behandeling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Na de behandeling van kanker kan het een tijd duren voordat je weer ongesteld wordt. Soms komt je menstruatie niet meer terug. Maak je je zorgen of heb je vragen, neem dan contact op met je arts.

Hieronder vind je antwoord op de volgende vragen:

Wanneer komt mijn menstruatie terug na chemotherapie?

Het duurt gemiddeld 5 tot 9 maanden voor je menstruatie terugkomt na een behandeling met chemotherapie. Als je door chemo vervroegd in de overgang komt, keert de menstruatie niet meer terug.

Ik ben weer ongesteld, maar het is anders dan vroeger. Is dat normaal?

Je menstruatie kan na de behandeling anders zijn dan je gewend bent. Dit heet een menstruatiestoornis. De menstruatie kan onregelmatig zijn, langer duren dan normaal of korter duren. De bloedingen kunnen minder, maar ook heviger worden.

Een onregelmatige cyclus kan een aanwijzing zijn voor een verminderde vruchtbaarheid. Maar je je zorgen? Maak dan een afspraak met je huisarts. Die kan je vruchtbaarheid laten onderzoeken.

Ik heb chemotherapie gehad, maar ik ben nog steeds niet ongesteld. Ben ik dan blijvend onvruchtbaar? 

Als je nog niet ongesteld bent geworden na de chemo, betekent dat niet gelijk dat je onvruchtbaar bent. Pas 1 jaar na het uitblijven van de menstruatie kan een arts vaststellen of de menstruatie definitief niet terug zal komen. En of je dus blijvend onvruchtbaar bent.

Lees verder onder vruchtbaarheid testen na de behandeling.

Wanneer komt de menstruatie terug na hormoontherapie?

Door hormoontherapie wordt de hoeveelheid of de werking van het vrouwelijk hormoon in het lichaam verlaagd. De behandeling duurt meestal 2 tot 5 jaar. 

Je mag niet zwanger worden tijdens de hormoontherapie. Meestal stoppen de menstruaties tijdens de hormoontherapie en ben je dus tijdelijk onvruchtbaar. Maar soms kun je wel ongesteld worden en dan ben je dus wel vruchtbaar. Daarom is het belangrijk dat je anticonceptie gebruikt.

Na de hormoontherapie kan je cyclus weer terugkomen en kun je weer vruchtbaar zijn. Het kan zijn dat je 6 maanden na de hormoontherapie nog niet ongesteld bent. Wil je weten hoe het met je vruchtbaarheid is, neem dan contact op met je medisch oncoloog of gynaecoloog. 

Eén jaar na het stoppen van de hormoontherapie kan de arts vaststellen of je blijvend onvruchtbaar bent. Lees verder onder vruchtbaarheid testen na de behandeling.

Hoe weet ik of ik nog vruchtbaar ben na de behandeling van kanker?

Als je menstruatie weer op gang komt, is dat een goed teken. Het betekent dat er weer een eisprong is en dat je nog vruchtbaar bent. Het kan wel een aantal maanden duren voor je menstruatie weer op gang komt. 

Ben je een jaar na de behandeling van kanker nog niet ongesteld geworden? Dan kun je laten testen hoe het met je vruchtbaarheid is.

Mag ik de pil gebruiken tijdens en na de behandeling van kanker?

De meeste anticonceptiepillen bevatten 2 hormonen, namelijk oestrogeen en progestageen. Wanneer je de pil slikt, denken de eierstokken dat er al voldoende vrouwelijke hormonen in het lichaam aanwezig zijn. Hierdoor maken de eierstokken geen hormonen meer en heb je geen eisprong.

In de pil zitten veel meer hormonen dan de eierstokken normaal zouden afgeven. Het advies is om te stoppen met de anticonceptiepil tijdens en na de behandeling van kanker. Je kunt wel anticonceptie zonder hormonen gebruiken. Overleg met je arts welke anticonceptie in jouw situatie het meest geschikt is.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ina Beerendonk

Dr. Ina Beerendonk

Gynaecoloog, Radboudumc

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Drs. Ellen Marie Sparidaens

Fertiliteitsarts, Radboudumc

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2020