Ontdooide zaadcellen gebruiken na kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je vóór je kankerbehandeling zaadcellen laten invriezen? Dan kun je de ontdooide zaadcellen later gebruiken om samen met je partner of een draagmoeder een kind te krijgen. Dat gebeurt met een vruchtbaarheidsbehandeling.

Welke manier het beste is, hangt onder andere af van de kwaliteit van je zaad (sperma). Je arts bespreekt dit met jou en je partner.

Hier vind je een korte uitleg over de vruchtbaarheidsbehandelingen:

IVF (In vitro fertilisatie)

Hierbij brengt een laborant je zaadcellen bij de eicellen van je partner. Als de eicel en zaadcel samensmelten ontstaat een embryo. Het embryo groeit enkele dagen in een warmtestoof. Een arts plaatst het embryo daarna in de baarmoeder van je partner of van de draagmoeder. De hoop is dat het embryo gaat nestelen in de baarmoeder en daar uitgroeit tot een kind.

De kans om zwanger te worden per IVF-cyclus is ongeveer 10%.

Lees verder over IVF.

ICSI (Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie)

Hierbij brengt een laborant met een zeer fijne naald 1 zaadcel in 1 eicel van je partner of een draagmoeder. Als de eicel en de zaadcel samensmelten, ontstaat een embryo.

Het embryo groeit enkele dagen in een warmtestoof in het laboratorium. Een arts plaatst het embryo daarna in de baarmoeder van je partner of van de draagmoeder. De hoop is dat het embryo gaat nestelen in de baarmoeder en daar uitgroeit tot een kind.

Lees verder over ICSI

IUI (Intra-uteriene inseminatie)

Hierbij brengt een arts je zaadcellen in de baarmoeder van je partner of een draagmoeder. Dit gebeurt tijdens de eisprong. De zaadcellen moeten daarna zelf de eileiders zien te bereiken. Als een zaadcel samensmelt met een eicel, ontstaat een embryo. Dit kan uitgroeien tot een kind.

Of IUI een optie voor je is, hangt er vooral van af hoeveel sperma jij voor behandeling kon invriezen.

Lees verder over IUI

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jos van Brakel

Dr. Jos van Brakel

Uroloog en androloog, Amphia

Foto Kathleen D'Hauwers

Dr. Kathleen D'Hauwers

Uroloog en androloog, Radboudumc

LinkedIn

foto vicky lehmann

Dr. Vicky Lehmann

Senior onderzoeker, Amsterdam UMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2023