Vruchtbaarheid en kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Behandelingen tegen kanker kunnen je beter maken, maar kunnen ook blijvende gevolgen hebben. Onvruchtbaarheid bijvoorbeeld. Door sommige behandelingen kun je misschien minder makkelijk kinderen krijgen, of helemaal niet meer. Bespreek het onderwerp vruchtbaarheid op tijd met je arts.

Verwacht de arts dat de behandeling invloed heeft op je vruchtbaarheid? Dan bespreekt hij of zij dat vóór de behandeling met je. Bij voorkeur meteen al tijdens het gesprek over de diagnose.

Zegt je arts niets over vruchtbaarheid of kinderen kunnen krijgen? Vraag er dan zelf naar. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te bespreken. 

Heb je een kinderwens? Vraag om een verwijzing

Heb je (misschien) een kinderwens, dan verwijst de arts je door naar een fertiliteitsspecialist. Dat is een arts die veel weet van voortplanting en vruchtbaarheid, ook bij kanker. 

Weet je nog niet of je kinderen wilt?

De vraag of je later kinderen wilt, kan behoorlijk confronterend zijn. Misschien ben je er nog helemaal niet mee bezig. En nu moet je er door kanker ineens iets over beslissen.

Vind je het heftig dat je ineens over je toekomst moet nadenken? En dat je snel een beslissing moet nemen over een vruchtbaarheidsbehandeling?

Bespreek het met de mensen om je heen, of met je arts of verpleegkundige. Het kan opluchten om je gevoelens te delen.

  Colofon

  Met medewerking van:

  Foto Ina Beerendonk

  Dr. Ina Beerendonk

  Gynaecoloog, Radboudumc

  LinkedIn

  illustratie-arts-vrouw

  Drs. Ellen Marie Sparidaens

  Fertiliteitsarts, Radboudumc

  Illustratie mensen

  Ervaringsdeskundigen

  Gemaakt door de redactie van kanker.nl

  Laatste update: mei 2020