Behandeling van doorbraakpijn

Opslaan

Doorbraakpijn is pijn die plotseling opkomt en daarna weer verdwijnt of minder wordt. Het is vaak een plotselinge, tijdelijke verergering van pijn bij iemand met chronische pijn. 

De pijn komt soms meerdere keren per dag opzetten. Ook als de continue pijn (waar iemand al pijnstillers voor krijgt) stabiel en onder controle is. 

Behandeling van de oorzaak van doorbraakpijn 

Als het mogelijk is, wordt de oorzaak van doorbraakpijn behandeld. Bijvoorbeeld door de tumor of uitzaaiing kleiner te maken met bestraling of medicijnen. 

Pijnstillers bij doorbraakpijn

Bij doorbraakpijn krijg je pijnstillers die snel en korte tijd werken. Je krijgt ze naast de medicijnen die je op vaste tijden inneemt tegen de pijn.

Je neemt de doorbraakmedicijnen alleen in als het nodig is omdat je pijn hebt. Of voordat je iets gaat doen waardoor de pijn erger wordt, bijvoorbeeld naar de wc gaan.

Bij onvoorspelbare doorbraakpijn krijg je bij voorkeur pijnstillers die binnen 15-20 minuten werken.

Bij voorspelbare doorbraakpijn neem je de pijnstiller in voordat de doorbraakpijn optreedt. Daarbij houd je rekening met de tijd die nodig is voordat het middel gaat werken.

Het is belangrijk dat je bijhoudt hoe vaak je medicijnen tegen doorbraakpijn inneemt en hoe ze werken. Je arts zal je daarnaar vragen omdat hieruit blijkt in hoeverre je pijn onder controle is. 

Heb je meer dan 3 keer op een dag doorbraakmedicatie nodig voor onvoorspelbare doorbraakpijn? Dan is de dosering van de medicijnen die je op vaste tijden inneemt tegen de pijn waarschijnlijk te laag. Bespreek dit dan met je arts, zodat deze je vaste pijnbestrijding kan aanpassen. 

Andere behandelingen bij doorbraakpijn

De behandeling met doorbraakmedicijnen kan gecombineerd worden met behandeling zonder medicijnen. Ook een zenuwblokkade of pijnstilling via een katheter in het ruggenmerg kan soms een optie zijn.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Graeff, A. de (medisch oncoloog)