Wat is…?

Angst bij kanker

Opslaan

Kanker krijgen is een ingrijpende levensgebeurtenis. Het kan je uit evenwicht brengen en ervoor zorgen dat je je bedreigd voelt. Veel  mensen brengen kanker ook in verband met de dood. 

Er komt veel op je af: onderzoeken, behandelingen, de controles in het ziekenhuis. Dat brengt spanning en onzekerheid met zich mee. Ook kan er veel veranderen, zowel op lichamelijk, psychisch, sociaal als financieel gebied. 

Dat je je angstig voelt, is begrijpelijk. Angst is een normale reactie op alles wat je overkomt en wat je meemaakt. Veel mensen met kanker zijn bang. De een heeft er meer last van dan de ander. Ook dat is normaal, want ieder mens en iedere situatie is verschillend. 

Lees wat je kunt merken aan je lichaam als je angstig bent.

Angstig? Praat erover

Het kan helpen om met anderen over je angst te praten. Met naasten, met lotgenoten of met iemand van de kanker.nl Infolijn. Zij kunnen je  steunen of je tips en adviezen geven. 

Voel je je vaak angstig? Of heb je langere tijd last van angst, bijvoorbeeld thuis, in relaties of op je werk? Bespreek dit dan met je  huisarts, de praktijkondersteuner van de huisarts voor de GGZ (POH-GGZ), of met je behandelend arts of verpleegkundige. Deze kan je  misschien geruststellen en je tips geven voor het omgaan met angst. Je kunt ook een doorverwijzing krijgen naar een andere hulpverlener.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Dierdorp-Schep, M.E. (GZ-psycholoog, Ingeborg Douwes Centrum), Prof. dr. Prins, J.B. (klinisch psycholoog)