Wat is…?

Angst bij kanker

Opslaan

Kanker krijgen is een ingrijpende levensgebeurtenis. Het kan u uit evenwicht brengen en ervoor zorgen dat u zich bedreigd voelt. Veel  mensen brengen kanker ook in verband met de dood. 

Er komt veel op u af: onderzoeken, behandelingen, de controles in het ziekenhuis. Dat brengt spanning en onzekerheid met zich mee. Ook kan er veel veranderen, zowel op lichamelijk, psychisch, sociaal als financieel gebied. 

Dat u zich angstig voelt, is begrijpelijk. Angst is een normale reactie op alles wat u overkomt en meemaakt. Veel mensen met kanker zijn bang. De een heeft er meer last van dan de ander. Ook dat is normaal, want ieder mens en iedere situatie is verschillend. 

Lees wat u kunt merken aan uw lichaam als u angstig bent.

Angstig? Praat erover

Het kan helpen om met anderen over uw angst te praten. Met naasten, met lotgenoten of met iemand van de kanker.nl Infolijn. Zij kunnen u steunen of u tips en adviezen geven. 

Voelt u zich vaak angstig? Of heeft u langere tijd last van angst, bijvoorbeeld thuis, in relaties of op uw werk? Bespreek dit dan met uw huisarts, de praktijkondersteuner van de huisarts voor de GGZ (POH-GGZ), of met uw behandelend arts of verpleegkundige. Deze kan u misschien geruststellen, en u tips geven om met de angst om te gaan. U kunt ook een doorverwijzing krijgen naar een andere hulpverlener.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Dierdorp-Schep, M.E. (GZ-psycholoog, Ingeborg Douwes Centrum), Prof. dr. Prins, J.B. (klinisch psycholoog)