Weefselonderzoek bij Lynch-syndroom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Families met het Lynch-syndroom worden niet altijd herkend. Om het Lynch-syndroom vroegtijdig op te sporen, wordt bij alle patiënten met dikkedarmkanker of baarmoederkanker jonger dan 70 jaar in het tumorweefsel gekeken naar kenmerken van deze erfelijke aandoening. Onder het 70e levensjaar is de kans namelijk aanzienlijk dat deze tumoren worden veroorzaakt door het Lynch-syndroom. Bij dit syndroom ligt de gemiddelde leeftijd bij diagnose tussen de 40 en 60 jaar. Bij mensen zonder het Lynch-syndroom is dat 70 jaar.

Vindt de arts kenmerken van het Lynch-syndroom in de tumor? Dan krijg je een verwijzing krijgen voor de klinisch geneticus. Deze specialist kan bepalen of er daadwerkelijk sprake is van het Lynch-syndroom. Het weefselonderzoek duurt ongeveer 2 tot 3 maanden.

Kleuring van het tumorweefsel

Het lichaam maakt van alle genen eiwitten. Bij dit weefselonderzoek worden de eiwitten bekeken die gemaakt worden uit de Lynch-genen. De patholoog kijkt met een kleuring of de Lynch-eiwitten in de tumor normaal aanwezig zijn. Als sprake is van een mutatie in de Lynch-genen, worden 1 of meer eiwitten niet gemaakt en is er een afwijking in de kleuring.

Het weefselonderzoek geeft geen 100% zekerheid op het Lynch-syndroom. Een afwijking in de kleuring geeft wel genoeg redenen voor verwijzing naar de klinisch geneticus. Deze specialist overlegt met u of aanvullend onderzoek nodig is.

Na het weefselonderzoek kan het DNA-onderzoek alsnog uitwijzen dat u geen Lynch-syndroom heeft. De afwijking in de Lynch-genen zit dan alleen in het tumorweefsel en niet in de gezonde lichaamscellen.

Heeft u langer dan 3 maanden geleden de diagnose dikkedarmkanker of baarmoederkanker gekregen (bij een leeftijd jonger dan 70 jaar) en is er nog geen weefselonderzoek uitgevoerd? Dan bepaalt de klinisch geneticus eerst of de kleuring nodig is.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen met Lynch-syndroom

illustratie-arts-vrouw

Drs. Liselotte van Hest

Klinisch geneticus, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

illustratie-arts-vrouw

Dr. Monique van Leerdam

Maag-darm-leverarts, Antoni van Leeuwenhoek

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2016