Verzekeringen en li-fraumenisyndroom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Zorgverzekering


Basisverzekering

Voor het basispakket van de zorgverzekering zijn zorgverzekeraars verplicht iedereen aan te nemen. Elke zorgverzekeraar is verplicht je te accepteren tegen dezelfde voorwaarden en premie als ieder ander, ongeacht je gezondheidssituatie of (mogelijke) erfelijke aanleg. Dit heet een acceptatieplicht.

Aanvullende verzekering

Voor de aanvullende zorgverzekering heeft de zorgverzekeraar geen acceptatieplicht. Op grond van je gezondheidssituatie kan de zorgverzekeraar je dus weigeren of een hogere premie vragen. Je bent verplicht eventuele vragen over je gezondheid of (erfelijke) ziekten naar waarheid te beantwoorden.

Geweigerd door zorgverzekeraar

Weigert een zorgverzekeraar je vanwege medische redenen? Dan kun je opnieuw een aanvraag doen bij een andere verzekeraar. Word je dan nog niet geholpen, dan kun je contact opnemen met de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen.

Levensverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je een levensverzekering wilt afsluiten, wil de verzekeraar informatie hebben over je gezondheid. Dat kan met een medisch onderzoek en/of een gezondheidsverklaring. In de gezondheidsverklaring geef je zelf informatie over je gezondheid. 

Meer informatie over de gezondheidsverklaring op de website van het Verbond van Verzekeraars.

Sollicitaties

Bij een sollicitatie vraag je je misschien af wat je wel en niet moet vertellen aan de werkgever. Verwacht je de baan prima aan te kunnen, dan hoef je niets te vertellen over de erfelijke aandoening in je familie. Verwacht je dat kanker of de erfelijke aanleg daarvoor in de nabije toekomst je werk beĆÆnvloedt? Dan moet je dit vertellen.

De werkgever mag tijdens de sollicitatieprocedure niet vragen naar je gezondheid. Krijg je toch vragen over je  gezondheid, dan hoef je hierop geen antwoord te geven.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. Beike Leegte

Genetisch consulent, UMCG

Foto Judith Prins-Cornelisse

Drs. Judith Prins-Cornelisse

Verpleegkundig specialist klinische genetica, Erasmus MC

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2017