Meedoen aan een trial

Stoppen met het onderzoek

Opslaan

Als u heeft ingestemd met deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek, mag u ook altijd weer stoppen.

Dat mag ook als u al een informed consent heeft getekend. Het is geen contract wat u verplicht om mee te blijven doen met het onderzoek.

Er zijn verschillende reden om niet meer deel te nemen aan het onderzoek. De extra afspraken in het ziekenhuis kunnen teveel energie kosten. Ook kunnen bijwerkingen heftiger zijn dan gedacht.

Ga in gesprek met de arts

Het is belangrijk dat u met de arts bespreekt dat u wilt stoppen met de trial. Stop niet zomaar uit uzelf met de behandeling. Dat is niet zonder risico.

De arts zal u vertellen wat een goede manier is om te stoppen. Ook zal hij of zij met u bespreken of en hoe de behandeling nu verder gaat. De arts geeft u altijd de medische zorg en begeleiding die u nodig heeft.

Laat u niet leiden door een schuldgevoel

Stoppen met deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek kan lastig zijn. Sommige mensen voelen zich schuldig tegenover hun arts wanneer zij niet (meer) mee willen doen.

Anderen hebben misschien het gevoel zichzelf een kans te ontnemen. Of denken het aan toekomstige patiƫnten verplicht te zijn om mee te blijven doen. Soms voelen mensen zich ook schuldig tegenover hun familie omdat ze niet alle kansen aangrijpen.

Bij zulke ingrijpende beslissingen is het belangrijk uit te gaan van wat u zelf wilt. Probeer u niet te laten leiden door het schuldgevoel of het idee anderen iets verplicht te zijn.

U kunt deze gevoelens ook bespreken met uw arts of verpleegkundige.

Ontevreden over de trial

Bent u ontevreden over deelname aan het onderzoek? Vindt u bijvoorbeeld dat u geen goede voorlichting heeft gehad? Of heeft u een klacht over de zorgverlening tijdens het onderzoek?

Dan heeft u het recht om een klacht in te dienen. Dat kan bij de klachtencommissie van uw ziekenhuis.

Meer over klachten over de zorg.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.