Meedoen aan een trial

Informatie over het onderzoek

Opslaan

In gesprek met de arts of verpleegkundige

Met de arts of verpleegkundige gaat u in gesprek over deelname aan de studie. U krijgt uitgebreide informatie over het onderzoek. Die informatie staat in het PIF (proefpersonen informatieformulier).

U kunt iemand meenemen naar het gesprek. Bijvoorbeeld uw partner, een familielid of een vriend(in). Twee mensen onthouden meer dan één.

Het is belangrijk dat u weet wat het doel is van het onderzoek en wat deelname eraan voor uzelf betekent. De arts of verpleegkundige zal met u bespreken wat voor soort onderzoek het is en hoelang het onderzoek duurt. Ook wordt aangegeven welke risico’s het onderzoek kan hebben.

Zij kunnen u geen advies geven of u wel of niet mee moet doen. Die beslissing is aan u.

Sommige mensen schrikken als ze benaderd worden om mee te doen met een trial. Ze voelen zich ‘proefkonijn’. Daarom is het belangrijk dat u weet hoe het onderzoek verloopt en wat u kunt verwachten.

Vragen stellen

Sommige mensen zijn bang dat ze lastig gevonden worden als ze vragen stellen. Bedenk dat het uw goed recht is om dingen te vragen.

Deelname aan een trial betekent dat u zich inzet voor de verbetering van de behandelmogelijkheden. U bent bereid daar extra moeite voor te doen. Beschouw uzelf als een ‘lid van het onderzoeksteam’. Net als alle andere teamleden heeft u het recht om goed geïnformeerd te zijn.

Checklist vragen over trials

Voor dit gesprek kunt u een vragenlijst gebruiken. Aan de hand van deze lijst kunt u alle belangrijke informatie over de trial met de arts of verpleegkundige bespreken.

Download de checklist: in gesprek over deelname aan een trial.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.