Trials bij kanker, hoe werkt dat?

Opslaan

Ben je op zoek naar een nieuwe behandeling voor kanker? Of heeft de arts gevraagd om mee te doen met wetenschappelijk onderzoek?

Dan kun je overwegen om mee te doen met een trial. In een trial wordt een nieuwe behandeling onderzocht.

Andere namen voor trials

In het ziekenhuis wordt op verschillende manieren over trials gesproken. Andere termen zijn: medisch-wetenschappelijk onderzoek, klinische studie of experimentele behandeling. Met al deze termen wordt bedoeld: een mogelijk nieuwe behandeling waarvan artsen de werking en resultaten onderzoeken bij patiënten.

Wetenschappelijk onderzoek naar een nieuwe behandeling

Artsen en wetenschappers zijn steeds op zoek naar nieuwe en betere behandelingen voor kanker. Ze willen hiermee de overlevingskansen, overlevingsduur of de kwaliteit van leven verbeteren. Wetenschappelijk onderzoek is daarvoor de basis.

De meeste patiënten krijgen een standaardbehandeling. Dit is de behandeling die op dit moment voor een bepaalde soort kanker het meest gebruikelijk is en waarvan de beste resultaten verwacht worden. Alleen een wetenschappelijk onderzoek (trial) kan aantonen of een nieuwe behandeling beter is dan de standaardbehandeling.

In een trial wordt meestal een nieuwe behandeling onderzocht. Dat kan een nieuw medicijn zijn of een nieuwe vorm van bestraling of opereren. Als de nieuwe behandeling bij mensen wordt getest, is er al onderzoek gedaan in het laboratorium en met proefdieren.

Soms gaat een trial over het verbeteren van de huidige behandeling. Bijvoorbeeld een andere volgorde van behandelingen of een nieuwe combinatie van bestaande behandelingen.

Nieuws over wetenschappelijk onderzoek bij kanker

Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten over een nieuwe behandeling tegen kanker. Dat kan hoop geven. Maar dit soort berichten gaan vaak over behandelingen die nog verder onderzocht moeten worden.

Voordat een arts een nieuw medicijn kan voorschrijven, moet het nieuwe middel bewezen effectief zijn. Daarvoor wordt het medicijn vaak eerst vergeleken met de standaardbehandeling. En als de nieuwe behandeling ‘op de markt komt’, is dat vaak alleen voor mensen met een bepaalde kankersoort waarop het middel is onderzocht.

Dit soort nieuwsberichten gaan soms ook over nieuwe middelen die nog niet bij mensen zijn getest. In het laboratorium of met proefdieren is dan een anti-kankerwerking aangetoond. Het duurt dan nog een aantal jaren voordat ook bewezen is dat de nieuwe behandeling bij mensen werkt.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.