Feiten en fabels over studies (trials)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Soms hoor je allerlei verhalen over studies bij kanker. Die zijn meestal niet waar, maar je kunt er wel ongerust van worden. Op deze pagina lees je hoe het wél zit.

Lees waarom de volgende stellingen niet waar zijn:

Niet waar: het is gevaarlijk om mee te doen aan een studie

Meedoen aan een studie is niet gevaarlijk. Voor wetenschappelijk onderzoek gelden strenge voorwaarden. Onderzoekers kunnen niet zomaar wat doen. Alle voorwaarden staan in de Wet Medisch Wetenschappelijk Onderzoek. Die voorwaarden zijn er om jou als deelnemer te beschermen. En om ervoor te zorgen dat de studie goed loopt. 

Ook belangrijk: voor de start van een studie moet een commissie het onderzoek goedkeuren. Dat gebeurt niet als de onderzoekers niet aan de voorwaarden voldoen. 

Niet waar: de nieuwe behandeling is altijd beter dan de standaardbehandeling

Pas als de uitkomsten van de studie bekend zijn, is duidelijk of de nieuwe behandeling beter is dan de behandeling die er nu is. En of die behandeling minder bijwerkingen heeft. Soms blijkt de nieuwe behandeling beter te zijn, soms niet. 

Niet waar: je kunt pas meedoen als je alle andere (standaard)behandelingen hebt gehad

Vaak is dit zo, maar niet altijd. Aan sommige onderzoeken kun je ook meedoen als je nog een andere behandeling kunt krijgen. Maar er is ook onderzoek waaraan je alleen kunt meedoen als andere behandelingen niet (meer) werken of als je helemaal nog geen behandeling hebt gehad. 

Lees verder over de fasen van studies.

Niet waar: alleen jonge, fitte mensen kunnen meedoen

Dat verschilt per studie. In het onderzoeksprotocol van de studie staan de voorwaarden waaraan je moet voldoen om deel te nemen. Zoals je leeftijd. 

Lees verder over het onderzoeksprotocol van een studie.

Niet waar: de arts besluit of je deelneemt

Je beslist zelf of je meedoet met een studie. De arts controleert wel of je aan de voorwaarden voldoet. Maar deelname is altijd vrijwillig. Je bent dus nooit verplicht om mee te doen.

Lees verder over wel of niet meedoen aan een studie.

Niet waar: je moet snel beslissen of je mee wilt doen

Als de arts je vraagt om mee te doen hoef je niet meteen ja of nee te zeggen. Het kan best lastig zijn om te kiezen. Neem de tijd om erover na te denken. En praat erover met je familie en vrienden. 

Niet waar: als je meedoet aan een studie (trial), mag je niet eerder stoppen

Je mag ieder moment stoppen met de studie. Vertel het aan je arts als je wilt stoppen. Je hoeft niet te vertellen waarom je niet meer wilt meedoen.

Lees verder over stoppen met een studie.

Colofon

Met medewerking van:

IKNL

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)

illustratie-deskundige-vrouw

Kim Hoeijmakers

Adviseur patiëntcommunicatie, IKNL

ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die kanker hebben (gehad)

Gemaakt door Integraal Kankercentrum Nederland, de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2025