Soorten wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek met afgenomen lichaamsmateriaal

Opslaan

Bij het onderzoek voor de diagnose krijgt u vaak een biopsie, een punctie en/of bloedonderzoek. Hierbij wordt materiaal zoals weefsel of cellen uit het lichaam of de tumor gehaald voor onderzoek in het laboratorium. Ook bij een operatie haalt de arts weefsel weg.

Lichaamsmateriaal bewaren

Na het stellen van de diagnose blijft er vaak lichaamsmateriaal over. Het ziekenhuis bewaart dit voor een bepaalde periode. Als de patiƫnt opnieuw klachten krijgen, kan met het lichaamsmateriaal verder onderzoek worden gedaan. Het ziekenhuis kan een deel van het lichaamsmateriaal ook gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.

DNA-onderzoek

Een voorbeeld hiervan wetenschappelijk onderzoek is DNA-onderzoek. Telkens worden nieuwe afwijkingen in het DNA (mutaties) ontdekt die kanker kunnen veroorzaken. Met het opgeslagen lichaamsmateriaal kan onderzocht worden of een nieuw ontdekte afwijking de oorzaak hiervan is geweest.

Voor het afnemen en opslaan van lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek vraagt de arts eerst om uw toestemming. Deze geeft u met een informed consent.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.