Chemotherapie bij kanker van de mond- of keelholte

Opslaan

Een enkele keer krijgt u chemotherapie als enige behandeling van kanker van de mond- of keelholte. Het is dan een palliatieve behandeling. Deze is gericht op het remmen van de ziekte en het verhelpen of verminderen van klachten.

Bijwerkingen chemotherapie bij kanker van de mond- of keelholte

Chemotherapie beïnvloedt de conditie van uw mond. Daarom is het belangrijk dat uw gebit zo goed mogelijk is, voor u begint met deze behandeling. Heeft u tandsteen, dan moet de tandarts dit verwijderen. Net als slechte tanden en kiezen. Zo wordt de wondgenezing niet verstoord. Het is vaak moeilijk uw gebit te behandelen tijdens en tussen de chemokuren. U heeft dan vaak een verzwakte weerstand. 

Meer informatie en adviezen voor mondverzorging en over spreek- en slikklachten kunt u lezen onder gevolgen.

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2015

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Prof. dr. Bree, R. de (KNO-arts), Prof. dr. Brekel, M. van den (KNO-arts), Dienst, E. van (ervaringsdeskundige), Prof. dr. Hilgers, F.J.M. (KNO-arts), Otto (ervaringsdeskundige), Poem (ervaringsdeskundige)