Behandeling en bijwerkingen

Bestraling bij thymuskanker

Opslaan

Bij thymuskanker wordt bestraling op verschillende manieren ingezet:

  • na de operatie, afhankelijk van het type tumor en het stadium
  • voor de operatie, vaak in combinatie met chemotherapie. Het doel hiervan is het kleiner maken van de tumor, waardoor er tijdens de operatie zoveel mogelijk tumorweefsel weggehaald kan worden
  • als enige behandeling of in combinatie met chemotherapie als de tumor niet met een operatie verwijderd kan worden

Een behandeling met bestraling meestal een paar weken. Je krijgt dan 5 keer per week bestraling. Per keer krijg je in een aantal minuten een dosis straling. Je hoeft hiervoor niet in het ziekenhuis opgenomen te worden.

Bijwerkingen van bestraling bij thymuskanker

De bijwerkingen van de bestraling zijn afhankelijk van de gezonde organen en weefsels die door de bestraling geraakt worden en van de dosis van de bestraling. De radiotherapeut vertelt je voor de behandeling met welke bijwerkingen je rekening moet houden.

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van het lichaam waar de tumor zit of eerst zat wordt bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door de huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald. De radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Burgers, J.A. (longarts), Dr. Hochstenbag, M.M.H. (longarts)