Operatie bij thymuskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De meeste mensen met thymuskanker krijgen een operatie. Er zijn meer soorten operaties mogelijk.

Operatie bij thymuscarcinoom

Bij thymuscarcinoom verwijdert de chirurg je hele thymus, met de tumor erbij. Dit heet een radicale thymectomie of een totale thymectomie.

Het kan nodig zijn dat de chirurg meer moet verwijderen dan alleen de thymus. Bijvoorbeeld het hartzakje, sommige bloedvaten of een deel van de longvliezen of longen. Dat gebeurt als de tumor daarheen is gegroeid.

Door de operatie is de kans groot dat je (helemaal) geneest van de kanker.

De operatie van de thymus kan op 3 verschillende manieren. Als het kan, krijg je een kijkoperatie. Een kijkoperatie gebeurt soms met een robot. Daarom heet het ook robotchirurgie. Niet bij iedereen is een kijkoperatie mogelijk. Dan krijg je een sternotomie of een laterale thoracotomie.

Lees op deze pagina verder over de operaties en de gevolgen:

Kijkoperatie bij thymuskanker / robotchirurgie

De chirurg kan de tumor met een kijkoperatie verwijderen. De chirurg opereert de borstkas via een speciale kijkbuis. Een kijkoperatie is minder ingrijpend dan een gewone operatie. Je ligt korter in het ziekenhuis. Ook heb je een kleiner litteken.

Voor een kijkoperatie ga je onder narcose. Bij de operatie maakt de chirurg een paar kleine sneden aan de zijkant van je borstkas. Door de sneden brengt de chirurg de kijkbuis in je lichaam. Door de kijkbuis kan de chirurg een camera en speciale instrumenten in de borstkas brengen. Zo kan hij of zij de tumor weghalen.

Soms kan de chirurg opereren met een robot. De instrumenten zitten vast aan robotarmen. Daarom heet deze operatie een robotoperatie.  Je kunt niet in elk ziekenhuis met een robot geopereerd worden aan de thymus.

Sternotomie bij thymuskanker

Als het mogelijk is, gebeurt de operatie met een kijkoperatie of met een robotoperatie. De  andere operatie bij thymuskanker is een mediane sternotomie.

Dit betekent dat de chirurg tijdens de operatie het borstbeen (het sternum) doorzaagt. Anders kan de chirurg niet bij de thymus komen. De thymus zit achter het borstbeen.

Hoe gaat de operatie?

Voor een sternotomie ga je onder narcose. Bij de operatie maakt de chirurg eerst een snee door je huid. Daarna zaagt hij of zij het borstbeen in de lengte doormidden. Zo opent de chirurg de borstkas en kan hij de thymus verwijderen.

Na de operatie maakt de chirurg de beide helften van je borstbeen weer aan elkaar vast met staaldraadjes. Na de operatie voel je de uiteinden van de staaldraadjes soms onder je huid. Dat is niet erg. De staaldraadjes blijven de rest van je leven zitten.

Na de operatie krijg je één of meer drains voor het afvoeren van wondvocht of eventuele lucht. De drains kunnen na enkele dagen verwijderd worden.

Laterale thoracotomie bij thymuskanker

Bij sommige mensen zit de tumor in één helft van de borstkas. Dan is het niet nodig om de hele borstkas te openen en het borstbeen door te zagen. Je krijgt dan een laterale thoracotomie. Letterlijk betekent dit ‘openen van de zijkant van de borstkas’.

Voor een laterale thoracotomie ga je onder narcose. Bij de operatie opent de chirurg één helft van de borstkas tussen twee ribben door. De helft waarin de tumor zit.

Na de operatie krijg je één of meer drains. Voor het afvoeren van wondvocht of eventuele lucht.

Als de tumor niet helemaal verwijderd kan worden

Soms kan de chirurg bij de operatie niet de hele tumor verwijderen. Dan verwijdert de chirurg wel zo veel mogelijk. Zodat je klachten minder worden. Na de operatie kun je bestraling en/of chemotherapie krijgen.

Soms is al op een scan te zien dat de tumor niet helemaal verwijderd kan worden. De arts kan dan chemotherapie of bestraling voorstellen om de tumor te laten krimpen. Daarna krijg je een operatie om de tumor zo veel mogelijk te verwijderen.

Gevolgen en complicaties van de operatie

Voor de operatie bespreekt de chirurg de gevolgen en de complicaties van de operatie met je. Tijdens de operatie lig je aan de beademing.

Soms komt een klaplong voor bij een sternotomie of laterale thoracotomie. Bij de operatie kan er een gaatje ontstaan in het longvlies. Er komt lucht tussen het longvlies en het borstkasvlies. De long kan inklappen, als een lekke band. Dat is een klaplong. Een klaplong is goed te behandelen.

Elke operatie geeft risico op complicaties. Dat geldt ook voor de operaties bij thymuskanker. Dit zou kunnen gebeuren:

  • nabloeding
  • infectie van de wond
  • longontsteking
  • trombose: een bloedpropje in de bloedvaten

Colofon

Met medewerking van:

Foto Monique Hochstenbag

Dr. Monique Hochstenbag

Longarts, Maastricht UMC+

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

foto Florit Marcuse

Florit Marcuse, MSc.

Arts-onderzoeker Thymustumoren, Maastricht UMC+

LinkedIn

Logo Longkanker Nederland

Longkanker Nederland

Patiëntorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2022