Wat is slokdarmkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Slokdarmkanker is kanker van de slokdarm. De medische term voor slokdarmkanker is oesofaguscarcinoom. In 2016 kregen ruim 2500 mensen in Nederland de diagnose slokdarmkanker. Slokdarmkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

De slokdarm zit tussen de mond en de maag. Als we ons voedsel doorslikken, komt dat door de keel via de slokdarm in de maag terecht. Lees meer over de slokdarm.

Problemen met het slikken of zakken van het eten kunnen op slokdarmkanker wijzen. Slokdarmkanker geeft meestal pas klachten als de tumor al flink gegroeid is. Vaak zijn er ook al uitzaaiingen. De prognose van uitgezaaide slokdarmkanker is niet goed.

Er zijn 2 veelvoorkomende vormen van slokdarmkanker: plaveiselcelcarcinomen en adenocarcinomen van de slokdarm. Ze ontstaan uit een ander celtype. Het plaveiselcelcarcinoom wordt vaker hoger in de slokdarm gevonden, het adenocarcinoom lager in de slokdarm. Ook de behandeling kan verschillen.

Plaveiselcelcarcinoom van de slokdarm

Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de plaveiselcellen van de slokdarm. Dit zijn de slijmvliescellen aan de binnenkant van de slokdarm. Meestal ontstaat een plaveiselcelcarcinoom in het bovenste en middelste deel van de slokdarm.

Adenocarcinoom van de slokdarm

Een adenocarcinoom ontstaat vrijwel altijd in het onderste gedeelte van de slokdarm, voor het begin van de maag. Vaak ontstaat een adenocarcinoom in de slokdarm uit een zogenaamde Barrett-slokdarm, een bepaalde afwijking in het slijmvlies van de slokdarm. Adenocarcinomen van de slokdarm komen veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Als een adenocarcinoom op de plaats zit waar de slokdarm de maag binnengaat, heet het een junctietumor of junctiecarcinoom. Een cardiatumor zit wat lager, hoog in de maag en is een maagtumor.

Hoe groeit een slokdarmtumor?

Er zijn enkele manieren waarop een tumor in de slokdarm kan groeien:

  • In de slokdarm zelf, naar boven of beneden via de slokdarmwand 
  • Door de slokdarmwand heen. Zo komt de tumor aan de buitenkant van de slokdarm. Hij kan doorgroeien naar omringende weefsels of organen
  • De tumor kan ook uitzaaien via bloed of lymfe

De stadiumindeling geeft aan hoe groot de tumor is en of hij is uitgezaaid.

Slokdarm - zijaanzicht

De slokdarm en omliggende organen gezien vanaf de zijkant en de voorkant.

1: slokdarm, 2: luchtpijp, 3: sluitspier slokdarm boven, 4: keelholte, 5: mondholte, 6: longen, 7: hart, 8: sluitspier slokdarm onder, 9: maag

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen die slokdarmkanker hebben (gehad)

Foto Tanya Bisseling

Dr. Tanya Bisseling

Maag-darm-leverarts, Radboudumc

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Debby Geijsen

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

illustratie-arts-man

Dr. Sjoerd Lagarde

Chirurg-oncoloog, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2018