Behandeling en bijwerkingen

Verwijdering van de halslymfeklieren bij schildklierkanker

Opslaan
Schildklierkanker kan leiden tot lymfeklieruitzaaiïngen in de hals. Heeft u uitzaaiingen in de hals, dan verwijdert de arts de lymfeklieren waar uitzaaiingen in zitten, maar ook de lymfeklieren daaromheen. Dit heet een halsklierdissectie. Meestal neemt de arts alleen de lymfeklieren aan 1 kant van de hals weg.

Zijn de uitzaaiingen klein, dan adviseert uw arts u soms om te wachten met deze ingreep. Door de vervolgbehandeling kunnen kleine uitzaaiingen namelijk ook verdwijnen.

De arts verwijdert de halslymfeklieren meestal tegelijkertijd met de schildklier. Door deze extra ingreep duurt de operatie 2 tot 3 uur langer.

Een patholoog onderzoekt na de operatie de verwijderde lymfeklieren onder de microscoop. U krijgt de uitslag van dit onderzoek op z’n vroegst een week later. De uitslag geeft aan in welke lymfeklier(en) kankercellen zitten.

Gevolgen van de verwijdering van halslymfeklieren

Zijn de lymfeklieren in uw hals verwijderd, dan kunt u - soms blijvend – last hebben van:
  • een gevoelloze huid in de hals of een gevoelloze oorlel. Dit herstelt meestal na enkele maanden. Sommigen houden last van een doof of veranderd gevoel in de hals.
  • een zwelling in de wang of op de kin. De afvoer van weefselvocht uit de wang en de kin is verstoord. Meestal verdwijnt de zwelling na enige tijd. Een ander woord voor weefselvocht is lymfe. Een opeenhoping van lymfevocht heet lymfoedeem.
  • zwakkere of pijnlijke schouder. Bij de operatie kan een zenuw naar de schouder beschadigd worden. Hieraan kunt u een zwakkere, pijnlijke schouder overhouden die soms licht naar beneden hangt. Fysiotherapie kan helpen tegen deze klachten

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: augustus 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Prof. dr. Links. T.P. (endocrinoloog), Dr. Netea-Maier. R.T. (endocrinoloog), Dr. Keizer, B. van (nucleair geneeskundige), Haften, A. van (ervaringsdeskundige)