Hersteloperatie (reconstructie)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een operatie aan je penis is ingrijpend. Zeker als je penis er door de operatie anders uitziet. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om je penis er weer zo normaal mogelijk uit te laten zien. Zo’n operatie heet een reconstructie. 

De uroloog kan soms al een reconstructie doen tijdens de operatie waarbij hij of zij de tumor verwijdert. De uroloog doet dan een huidtransplantatie. Hij of zij gebruikt huid van een andere plek van je lichaam (vaak je dijbeen) om het uiterlijk van je penis te verbeteren. 

Plastisch chirurg

Wanneer je een grotere operatie hebt gehad, is een huidtransplantatie niet altijd mogelijk. Soms kan een plastisch chirurg dan later nog een reconstructie doen. Het is belangrijk om dit niet te snel na de behandeling van de peniskanker te doen. Eerst moet duidelijk zijn dat de ziekte niet terugkomt. 

Daarbij is het belangrijk om te weten dat de penis er nooit meer helemaal hetzelfde uit zal zien als voor de operatie. Een reconstructie betekent ook niet altijd dat je penis weer hetzelfde kan als vroeger. Wel kan een reconstructie ervoor zorgen dat je penis er meer uitziet zoals vroeger, en soms kan het de lengte voor een deel herstellen.

Directe reconstructie na verwijderen van (deel van) de eikel

Soms moet de uroloog een deel of de hele eikel verwijderen. Hij of zij gebruikt dan een stukje huid, meestal van het dijbeen, en plaatst dat over het geopereerde deel heen. Meestal gebeurt dit tijdens dezelfde operatie. 

Na de operatie moeten het verband en de katheter vaak zo'n 5 dagen blijven zitten. Dat maakt de kans zo groot mogelijk dat het getransplanteerde stukje huid goed vastgroeit aan de eikel. 

Is de operatie goed gelukt? Dan heb je meestal weinig blijvende gevolgen. Je kunt je penis dan nog gewoon gebruiken voor het plassen en voor seks. En de penis ziet er nog zo normaal mogelijk uit. Wel kan de eikel hierna minder gevoelig zijn. 

Deze behandeling kan alleen als de tumor nog erg oppervlakkig groeit. Je kunt voor deze operatie alleen terecht in het Antoni van Leeuwenhoek, het landelijk expertisecentrum voor peniskanker. Vraag je behandelend arts om meer informatie. 

Reconstructie na gedeeltelijke of totale penisamputatie

Penisverlengende operatie

Is je penis voor een deel geamputeerd en is er nog een stukje van de schacht over? Dan kan de plastisch chirurg een penisverlengende operatie doen. 

Wanneer je penis voor een deel geamputeerd is, kan het zijn dat de uroloog veel huid van de schacht heeft moeten weghalen. Er is dan te weinig huid voor het overgebleven stuk penis. De penis lijkt dan soms ‘verstopt’ in of achter de schaamheuvel.

Een plastisch chirurg kan in een volgende operatie dat stuk penis weer tevoorschijn halen en bedekken met een stuk huid (huidtransplantatie). Die huid komt meestal van het bovenbeen. Hierdoor heb je dus weer wat lengte in je penis. Het grootste voordeel hiervan is vaak dat je weer staand kunt plassen. 

Deze operatie verandert niets aan het gevoel in je penis. Dat blijft zoals het was na de gedeeltelijke amputatie. Vaak is het nog wel mogelijk om klaar te komen, als je dit ook nog kon na de gedeeltelijke amputatie. 

Nieuwe penis (falloplastiek)

Bij deze operatietechniek maakt de plastisch chirurg een heel nieuwe penis. Hij of zij gebruikt hiervoor vaak de huid van de onderarm of van het bovenbeen. De plastisch chirurg rolt dit in de vorm van een penis en hecht dit vast op de plek waar je penis is weggehaald.

Het binnenste van de nieuwe lap huid die je penis vormt, doet dienst als urinebuis. Je kunt dan dus weer staand plassen. De kans op complicaties is best groot, ongeveer 40 %. Vraag je arts om meer informatie hierover. 

De plastisch chirurg sluit je nieuwe penis aan op de zenuwen, zodat je gevoel krijgt in je nieuwe penis. Vaak is het dan nog mogelijk om klaar te komen. Om een erectie te krijgen is wel een erectieprothese nodig. 

Complicaties 

Een operatie brengt altijd risico’s met zich mee. Je kunt een bloeding krijgen of de wond kan gaan ontsteken. Neem in dat geval altijd contact op met je huisarts, of rechtstreeks met het ziekenhuis.

Na een amputatie van (een deel van) de eikel kun je problemen krijgen bij het plassen. Soms kan het nieuwe plasgaatje een beetje dicht gaan zitten, waardoor je een sproeistraal krijgt. Neem contact op met je uroloog als je dit merkt. 

Lees verder over de gevolgen van peniskanker.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bin Kroon

Dr. Bin K. Kroon

Uroloog, Rijnstate

LinkedIn

Illustratie man

Dr. Joris Hage

Plastisch chirurg, Antoni van Leeuwenhoek

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Arts-onderzoeker Hielke-Martijn de Vries

Hielke-Martijn de Vries, MSc.

Arts-onderzoeker, Antoni van Leeuwenhoek

Illustratie mannen

Mannen die peniskanker hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2020