Fluorescentie-angiografie bij oogmelanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Fluorescentie-angiografie (FAG) is een onderzoek met contrast waarmee de oogarts meer informatie kan krijgen over de eigenschappen van de tumor in het oog en over de uitbreiding ervan. 

Bij een fluorescentie-angiografie maakt de arts foto’s van de bloedvaten in het netvlies van je oog. Voor het onderzoek krijg je oogdruppels die je pupillen wijder maken. 

Hoe gaat een fluorescentie-angiografie?

Tijdens het onderzoek zit je voor een camera, met je hoofd in een kinsteun. Eerst maakt de fotograaf een paar foto's van je ogen. Daarna krijg je een kleurstof in een ader in je arm of hand gespoten. Deze kleurstof verspreidt zich via het bloed door je lichaam en komt ook in je ogen.

Terwijl dit gebeurt, maakt de fotograaf een reeks foto’s van je ogen. Zo is te zien hoe de kleurstof zich via de bloedvaatjes in je ogen verspreidt. Afwijkingen in het netvlies worden zo zichtbaar. 

Bijwerkingen van een fluorescentie-angiografie

De kleurstof komt in alle bloedvaten van je lichaam, ook in de vaten van je huid. Je huid kan hierdoor een aantal uren gelig van kleur zijn. Dit geldt ook voor je oogwit. Let erop dat je de eerste dag gevoelig bent voor zonlicht. 

Je plast de kleurstof vanzelf weer uit. Je urine is hierdoor de eerste 24 uur na het onderzoek donkeroranje.

Door de kleurstof kun je ook wat misselijk worden. Het is daarom beter om vanaf twee uur voor het onderzoek niets te eten en te drinken. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ellen Kaiteijn

Dr. Ellen Kapiteijn

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Marina Marinkovic

Dr. Marina Marinkovic

Oogarts, LUMC

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Laura van Duijvenvoorde, MANP

Poli-verpleegkundige Oogheelkunde, LUMC

illustratie mensen

Mensen die oogmelanoom hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2022