Protonenbestraling bij oogmelanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Is het oogmelanoom te groot voor rutheniumbestraling? Of zit de tumor op een moeilijk te bereiken of risicovolle plaats, bijvoorbeeld dicht bij de oogzenuw? Dan kan de arts voorstellen de tumor te behandelen met protonenbestraling.

Wat is protonenbestraling?

Protonenbestraling is een bijzondere vorm van uitwendige bestraling, waarbij protonen worden gebruikt. Een proton is een heel klein natuurkundig deeltje dat straling afgeeft. De straling maakt de kankercellen kapot.

Een ander woord voor protonenbestraling is protonentherapie.

Hoe gaat protonenbestraling?

Protonentherapie geeft bijna alle straling op een bepaalde diepte af. Voorbij die diepte komt bijna geen straling meer en vóór die diepte zo weinig mogelijk.

De straling komt dus heel precies op 1 plek, waardoor de arts een hoge dosis straling kan geven. Het gezonde weefsel eromheen wordt zoveel mogelijk gespaard.

Voorbereidende operatie

Als voorbereiding op de bestraling worden er tijdens een operatie tantalumclips op het oog bevestigd. Deze markers zijn nodig om het oogmelanoom nauwkeurig te kunnen bestralen. Deze ingreep gebeurt in dagbehandeling.

Hoe lang duurt de behandeling?

Je krijgt op 4 achtereenvolgende dagen gedurende enkele minuten een dosis straling. Een opname is voor de bestraling zelf niet nodig.

Behandelcentrum

Voor de behandeling met protonentherapie kun je terecht bij HollandPTC in Delft. Dit is het enige protonentherapiecentrum in Nederland dat oogmelanoom behandelt. Lees meer over de behandeling  in HollandPTC.

Bijwerkingen van protonenbestraling

Protonenbestraling van het oog kan bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Litteken. Soms is het niet te voorkomen dat het ooglid ook straling opvangt, bijvoorbeeld wanneer een tumor erg groot is. De straling gaat dan door (een deel van) het ooglid en veroorzaakt daar een verbranding. Hierdoor blijft een litteken achter. 
  • Verlies van oogwimpers. Meestal vallen ook de oogwimpers uit.
  • Droog oog 
  • Vermindering/verlies van het gezichtsvermogen in het bestraalde oog

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ellen Kaiteijn

Dr. Ellen Kapiteijn

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Marina Marinkovic

Dr. Marina Marinkovic

Oogarts, LUMC

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2019