Onvruchtbaarheid bij MDS

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Chemotherapie kan je onvruchtbaar maken. Dat geldt voor mannen en vrouwen. De kans hierop hangt af van:

  • je leeftijd
  • de soort medicijnen die je krijgt
  • hoe lang je de medicijnen gebruikt 

Voor de behandeling begint, kunnen mannen hun sperma laten invriezen. Daarvoor moeten in het sperma voldoende zaadcellen van goede kwaliteit zitten. Door de ziekte is dit helaas niet bij alle mannen het geval.

Bij vrouwen kan geprobeerd worden eicellen in te vriezen, al dan niet bevrucht. Omdat er vaak snel met de behandeling gestart moet worden, is er meestal geen tijd om deze procedure uit te voeren. Ook bestaat er een risico op contaminatie met leukemiecellen die in de bloedbaan circuleren bij diagnose.

De kans dat je blijvend onvruchtbaar wordt is vrij groot. Toch blijkt soms bij jonge mensen een zwangerschap mogelijk. Dit kan alleen als je geen hoge dosis chemotherapie en bestraling met stamceltransplantatie hebt gekregen.

Het is belangrijk om anticonceptie te gebruiken bij seksueel contact. Heb je een kinderwens? Bespreek dit dan met je arts voordat je pogingen doet om zwanger te raken. Soms is het om medische redenen verstandig een bepaalde periode na de behandeling te wachten. Voor jezelf en voor het eventuele toekomstige kind.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Bart Biemond

Hematoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-vrouw

Dr. Eefke Petersen

Hematoloog, UMC Utrecht

illustratie-arts-man

Prof. dr. Edo Vellenga

Hematoloog, UMCG

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2017