Bestraling bij maagkanker

Opslaan

Kun je niet geopereerd worden, dan kun je bestraling krijgen om klachten te verminderen. Bijvoorbeeld bij pijn door uitzaaiingen. Of wanneer je bloed verliest uit de maag.

In studieverband kan bij maagkanker bestraling in combinatie met chemotherapie een behandeling zijn voor een operatie. 

Bijwerkingen van bestraling bij maagkanker

Bestraling beschadigt ook gezonde cellen in het bestraalde gebied. Daardoor kun je last van bijwerkingen krijgen. De bestralingsarts zal de bijwerkingen uitgebreid met je bespreken.

Bijwerkingen van bestraling kunnen zijn:

  • misselijkheid
  • verminderde eetlust
  • darmklachten, zoals buikpijn of diarree
  • vermoeidheid
  • klachten van de slijmvliezen, vooral in de mond (orale mucositis)

Vaak beginnen de klachten in de tweede of derde week van de behandeling. De meeste klachten verdwijnen een paar weken na de behandeling. Maar je kunt nog lang moe blijven. 

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van het lichaam waar de tumor zit of eerst zat wordt bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door de huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald. De radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit.

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.