Behandeling en bijwerkingen

Bestraling bij maagkanker

Opslaan

Bestraling is een mogelijke behandeling bij maagkanker. Meestal wordt bestraling gecombineerd met een andere behandeling, zoals chemotherapie. Een behandeling met alleen  bestraling heeft nauwelijks effect op ziekte. Wel kan bestraling kan in bepaalde situaties  helpen. Bijvoorbeeld bij pijn of bloedverlies.

Word je geopereerd? Dan kan het zijn dat iemand na de operatie gelijktijdig chemotherapie en bestraling krijgt. Dit heet chemoradiatie. Soms wordt chemoradiatie ook voorafgaand aan de operatie gegeven. Maar dat is alleen nog in onderzoekverband.Soms word je bestraald omdat je niet geopereerd kunt worden en bijvoorbeeld bloed verliest uit de maag of de restmaag. 

Ook kun je bestraald worden vanwege klachten door uitzaaiingen. De bestraling heeft dan als doel klachten te verminderen. Dit is een palliatieve behandeling.

Bijwerkingen van bestraling bij maagkanker

De bestraling kan de volgende bijwerkingen geven:

  • vermoeidheid
  • misselijkheid
  • braken
  • verminderde eetlust
  • snel een vol gevoel
  • verminderde nierfunctie (op lange termijn)

Vaak verdwijnen de meeste klachten een paar weken na de behandeling. Maar je kunt nog lang moe blijven. De arts of verpleegkundige geeft advies over hoe je de bijwerkingen kunt beperken.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van het lichaam waar de tumor zit of eerst zat wordt bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door de huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald. De radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit.

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal.

Met medewerking van

Dr. Bisseling, T.M. (MDL-arts), Dr. Hartgrink, H.H. (chirurg-oncoloog), Prof. Dr. Hillegersberg, R. (chirurg), Dr. Jansen, E.P.M. (radiotherapeut), Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) (diëtist), Leemhuis, J. (ervaringsdeskundige), Dr. Sandick, J.W. van (chirurg)