Wat is maagkanker?

Opslaan

Bij maagkanker zit er een kwaadaardige tumor in de maag. De medische naam hiervoor is maagcarcinoom. 

Maagkanker komt weinig voor. In 2019 kregen ongeveer 1750 mensen in Nederland deze diagnose. De meeste mensen zijn ouder dan 60 jaar. Mannen krijgen vaker maagkanker dan vrouwen.

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Symptomen van maagkanker

In het begin heb je van maagkanker meestal weinig of geen klachten. Als de tumor in of door de maagwand groeit, kunnen wel klachten ontstaan, zoals (stekende) pijn boven in de buik of rond het borstbeen, afvallen, misselijkheid en/of braken. Ook andere klachten komen voor. Lees meer over de symptomen bij maagkanker.

Risicofactoren van maagkanker

De precieze oorzaak van maagkanker is niet bekend. Een langdurige infectie met de Helicobacter pylori bacterie maakt de kans op maagkanker groter. Verder speelt leefstijl ook een belangrijke rol: roken, lange tijd dagelijks alcohol drinken en veel rood of bewerkt vlees eten vergroten de kans op maagkanker.  Lees wat andere risicofactoren van maagkanker zijn.

Ongeveer 4% van de mensen met maagkanker krijgt de ziekte door een erfelijke aanleg. Lees meer over erfelijkheid en maagkanker.

Maagkanker is bijna altijd een adenocarcinoom

Er zijn verschillende soorten maagkanker. Bijna alle mensen met maagkanker hebben een adenocarcinoom. Deze tumor ontstaat uit de kliercellen (adenocellen) van het slijmvlies aan de binnenkant van de maag.  

Heel soms ontstaat maagkanker op verschillende plekken tegelijkertijd in de maag. Er is dan niet één duidelijke tumor te zien. Dit heet diffuse maagkanker. Deze vorm van maagkanker kan erfelijk zijn.

Er zijn ook andere soorten maagkanker, maar deze soorten komen heel weinig voor.

Groei van een maagtumor

Maagkanker kan op verschillende manieren doorgroeien:

  • De tumor groeit alleen in de maag.
  • De tumor groeit vanuit de maag het onderste deel van de slokdarm in. Dit gebeurt vooral als de tumor in de buurt van de maagingang zit.
  • De tumor groeit vanuit de maag het eerste deel van de dunne darm in. Dit deel zit aan de maag vast en heet de twaalfvingerige darm. Dit gebeurt vooral bij tumoren in de buurt van de maaguitgang.
  • De tumor groeit dwars door de maagwand heen. De tumor kan dan in de organen eromheen groeien, zoals de alvleesklier, de lever of de dikke darm.

Uitzaaiingen van maagkanker

De kankercellen kunnen zich verspreiden via de lymfe. Ze komen dan eerst terecht in de lymfeklieren rond de maag. Via de lymfebanen kunnen de kankercellen later ook andere lymfekliergebieden in het lichaam bereiken.

Kankercellen kunnen ook losraken van de tumor en zich in de buikholte verspreiden. Daar kunnen ze uitgroeien tot uitzaaiingen op het buikvlies.

Ook via het bloed kunnen kankercellen zich verspreiden. Ze kunnen dan uitzaaien naar bijvoorbeeld de lever of de longen. Lees verder over uitzaaiingen bij maagkanker.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.