Onderzoeken bij leverkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Heb je klachten die bij leverkanker kunnen passen, ga dan naar de huisarts. De huisarts onderzoekt je klachten. Soms is er bloedonderzoek nodig of krijg je een verwijzing naar een specialist in het ziekenhuis. Meestal is dat een maag-darm-leverarts (MDL-arts), een internist of een chirurg.

Heb je levercirrose, dan ga je waarschijnlijk al regelmatig naar het ziekenhuis voor controle-onderzoeken. Wanneer de arts tijdens een echografie van de lever 1 of meer knobbeltjes ontdekt, kan dit op leverkanker wijzen. Dan is extra onderzoek nodig, zie hieronder.

Onderzoeken in het ziekenhuis

De MDL-arts in het ziekenhuis doet verder onderzoek. Welke onderzoeken je precies krijgt, hangt af van je klachten. 

Onderzoeken voor de diagnose

De arts kan een onderzoek van de buik doen. Hij of zij voelt dan of de lever vergroot is en of er vochtophopingen in de buik zitten. Je krijg ook een uitgebreid bloedonderzoek

Om te onderzoeken of er een tumor in de lever zit, krijg je een CT-scan of MRI-scan van de bovenbuik. Heb je geelzucht, dan krijg je eerst een echografie

Vaak doet de arts ook een fibroscan. Dit gebeurt om de ernst van de leverbeschadiging te beoordelen. En om te kunnen inschatten of er sprake is van levercirrose.

Soms is niet duidelijk of het om een goedaardige of kwaadaardige tumor gaat. Dan is verder onderzoek nodig. De arts verwijst je dan naar een interventieradioloog. Die haalt wat weefsel uit de lever. Dit heet een biopsie of een punctie. Je krijgt hiervoor een verdoving.

De patholoog onderzoekt het weefsel in het laboratorium, en stelt dan vast of wat voor weefsel het gaat. Een leverbiopsie of een leverpunctie gebeurt bij voorkeur in een ziekenhuis dat ervaring heeft met leverkanker.

Onderzoek naar uitzaaiingen

Leverkanker kan uitzaaien naar de botten, longen of de lymfeklieren. Om te zien of je uitzaaiingen hebt, laat de arts een CT-scan of MRI-scan maken.

Video over de diagnose leverkanker (HCC)

In deze video vertelt Bernard over de diagnose leverkanker: welke onderzoeken kun je krijgen en hoe bepaalt de arts het stadium van de ziekte (Bron: Nederlandse Leverpatiënten Vereniging.)

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bart Takkenberg

Dr. Bart Takkenberg

Maag-darm-leverarts, Amsterdam UMC (locatie AMC)

LinkedIn

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020