Onderzoek en diagnose

Onderzoek en diagnose bij leverkanker

Opslaan

Heb je symptomen die kunnen passen bij leverkanker, ga dan naar je huisarts. Hij of zij zal je eerst lichamelijk onderzoeken. Hij zal je buik onderzoeken door er aan te voelen, te luisteren en te bekloppen.

Ook kan er bloed worden afgenomen. Als uit bloedonderzoek blijkt dat de lever niet goed functioneert, zal de huisarts je doorsturen naar een specialist. Dit is meestal een maag-darm-leverarts of internist.

De volgende onderzoeken kunnen plaatsvinden:

  • Bloedonderzoek naar alfa-foetoproteïne (AFP). AFP is een eiwit in het bloed. Als het APF verhoogd is, kan er sprake zijn van leverkanker. Het AFP kan echter ook verhoogd zijn door een andere vormen van kanker kanker, zwangerschap of bij een ernstige leverontsteking. Bij 50% van alle mensen met leverkanker is het AFP niet verhoogd.
  • Echografie
  • CT-scan
  • MRI-scan 
  • Soms: een leverpunctie
  • Soms: een kijkoperatie. Dit wordt soms gedaan als de chirurg je daarna opereert. 

Als de onderzoeken uitwijzen dat er een tumor in de lever zit, kan de arts proberen om een stukje weefsel te verkrijgen voor onderzoek. Dit gebeurt met een biopsie.

De diagnose leverkanker wordt meestal gesteld bij patiënten die al levercirrose hebben en bij wie de lever regelmatig wordt onderzocht om vroegtijdig kankercellen op te sporen.

Soms wordt leverkanker bij toeval ontdekt. Bijvoorbeeld omdat er onderzoek wordt gedaan naar een andere ziekte.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Dr. Burgmans, M.C. (radioloog), Dr. Erpecum, K.J. van (MDL-arts), Dr. Klümpen. H.J. (medisch oncoloog), Prof. dr. Man, R.A. de (MDL-arts), Dr. Sprengers, D. (MDL-arts), Prof. dr. Verhoef, C. (chirurg)