Biopsie bij leverkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Soms neemt een arts wat weefsel weg uit de afwijking in je lever. Dit heet een leverbiopsie. Het weefsel wordt onderzocht in het laboratorium. Daarna weet de arts of het leverkanker is of niet. 

Lees op deze pagina over:

Wat is een biopsie?

Bij een biopsie haalt de arts weefsel weg om te onderzoeken. Dit kunnen 1 of meer stukjes zijn. Zo’n stukje heet een biopt.

Een patholoog onderzoekt de biopten. Daarna weet de arts of het weefsel goedaardig of kwaadaardig is. En welke kenmerken het weefsel heeft. De arts kan je na de biopsie vertellen wat de diagnose is.

Is een leverbiopsie altijd nodig?

Nee, een biopsie van je lever is niet altijd nodig om de diagnose te stellen. Als je levercirrose hebt, zijn de beelden van de CT-scan of MRI-scan vaak voldoende om de diagnose leverkanker te stellen.

Wanneer is een leverbiopsie wel nodig?

Soms is een leverbiopsie nodig om de diagnose leverkanker te bevestigen. Of om andere mogelijke oorzaken van leverafwijkingen uit te sluiten.

Je arts overlegt altijd met andere artsen of het nodig is om in jouw situatie een leverbiopsie uit te voeren.

Hoe gaat een leverbiopsie?

Een leverbiopsie gebeurt met een echografie. Zo kan de arts de juiste plek bepalen.

Je gaat op je rug op een bed liggen. De arts bepaalt met de echo de plaats van je lever. En de plek waar hij of zij wil prikken. Die plek op je huid wordt eerst ontsmet. Daarna krijg je een verdovingsprik.

Als de verdoving werkt, maakt de arts een heel klein sneetje in je buik. Daarna brengt de arts een holle naald via je buikwand in de lever. Via de holle naald zuigt de arts een stukje weefsel weg uit de lever.

De prik kan even een stekend gevoel in je buik geven. En pijn in de rechterschouder. Maar dat gaat snel weer over.

Na het onderzoek

Na het onderzoek moet je een paar uur op je rechterzij gaan liggen. Zo druk je het wondje dicht. En voorkom je dat het later opnieuw gaat bloeden. De verpleegkundige controleert hoe het met je gaat.

Risico’s en complicaties van een leverbiopsie

Een leverbiopsie is een veilig onderzoek. Er is een klein risico op complicaties.

Mogelijke complicaties zijn:

  • Bloeding in de lever. Dit komt bijna nooit voor. Als je toch een bloeding krijgt, merk je dit aan toenemende pijn in je rechter bovenbuik. Ook word je duizelig en slap. Neem dan contact op met je huisarts.
  • Pijn aan je rechterschouder of in je rechterbovenbuik. De pijn kan enkele uren aanhouden. Je kunt paracetamol innemen tegen de pijn.
  • Nabloeding van de huid op de plek waar de naald is ingebracht. Het helpt om de plek weer stevig dicht te drukken. Als de bloeding niet stopt, neem dan contact op met je huisarts.

Uitslag van de biopsie

Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder een microscoop. Met de uitslag kan de arts met zekerheid vaststellen of een tumor goedaardig of kwaadaardig is. Als de tumor kwaadaardig is, heb je kanker.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jiske van den Heuvel

Jiske van den Heuvel

Verpleegkundig specialist primaire levertumoren, LUMC

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Baade-Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2024