Behandeling bij leverkanker

Opslaan

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij leverkanker. Het verschilt per persoon wat de beste behandeling is. Dat ligt aan de uitgebreidheid van de kanker en hoe goed de lever nog werkt. 

Het is belangrijk dat de behandeling gebeurt in een ziekenhuis met veel kennis en ervaring op het gebied van leverkanker. 

Hieronder lees je meer over mogelijke behandelingen bij leverkanker. Je kunt ook de video bekijken onderaan de pagina.

Behandelingen om de ziekte te remmen 

Vaak is het niet mogelijk om te genezen van leverkanker, omdat de tumor of tumoren bij diagnose te groot zijn, ingroeien in de bloedvaten, buiten de lever zijn gegroeid of de leverschade te groot is. Je kunt dan een behandeling krijgen om de kanker te remmen of klachten te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Deze behandelingen zijn mogelijk: 

De arts bespreekt de voor- en nadelen van de behandelingen met je. Het is belangrijk om de voor- en nadelen goed af te wegen. Als er een studie (trial) loopt waar je aan mee kunt doen, hoor je dat ook van je arts. Bekijk de trials voor leverkanker.

Je kunt ook besluiten dat je niet behandeld wilt worden. Dan zal de huisarts de zorg overnemen.

Genezende behandelingen van leverkanker 

Is de leverkanker vroeg ontdekt en werkt je lever nog goed of redelijk goed, dan kun je een behandeling krijgen waarvan je kunt genezen. 

De arts kan je een leveroperatie of een levertransplantatie voorstellen. 

Is een operatie of levertransplantatie niet mogelijk, dan is het soms mogelijk de levertumor(en) te behandelen met radiofrequentie ablatie (RFA) of microwave ablatie (MWA). De kankercellen worden dan vernietigd door ze te verhitten tot ongeveer 80 graden. 

Soms krijg je een combinatie van deze behandelingen. Bijvoorbeeld RFA/MWA terwijl je wacht op een levertransplantatie en al op de wachtlijst staat.

Video over de behandeling bij leverkanker

In deze video vertellen Bernard  en dr. Marc Burgmans meer over de behandeling van leverkanker. (Bron: Nederlandse Leverpatiënten Vereniging). Het laatste stukje van de video gaat over behandeling met sorafenib, maar inmiddels zijn er meer medicijnen beschikbaar voor het remmen van de ziekte.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.