Behandelingen van endeldarmkanker per stadium

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De behandeling die je voor endeldarmkanker krijgt, hangt onder andere af van het stadium. Met stadium bedoelen we hoe ver de ziekte is. Bekijk welke behandelingen mogelijk zijn bij jouw stadium endeldarmkanker.

Lees op deze pagina over:

Weet je het stadium van jouw endeldarmkanker niet? Je kunt dit navragen bij je arts. Het staat ook in je patiëntendossier. Of bekijk alle behandelingen bij endeldarmkanker.

Behandeling van stadium 1 endeldarmkanker

Bij stadium 1 endeldarmkanker zit de tumor binnenin de darmwand. Meestal is de behandeling bij stadium 1 endeldarmkanker:

Coloscopie

Soms kan de tumor verwijderd worden tijdens een coloscopie. Het weggehaalde weefsel gaat daarna voor onderzoek naar het laboratorium. Uit het onderzoek blijkt soms dat alsnog een operatie nodig is.

Operatie

De chirurg kan de tumor ook verwijderen tijdens een operatie. Dat kan met een operatie via de anus als de tumor klein genoeg is. Anders krijg je een operatie via de buik.

Soms krijg je bestraling of chemoradiatie na de operatie.

Behandeling van stadium 2 endeldarmkanker

Bij stadium 2 endeldarmkanker is de tumor door de darmwand heen gegroeid. Bijvoorbeeld in het vetweefsel om de darm heen of in een ander orgaan.

Meestal krijg je bij stadium 2 endeldarmkanker een operatie.

Operatie bij endeldarmkanker

Tijdens de operatie verwijdert de chirurg de tumor. De chirurg verwijdert ook de lymfeklieren in de buurt van de tumor. Soms krijg je bestraling of chemoradiatie voor de operatie, dat hangt af van de plek van de tumor en hoe groot hij is.

Behandeling van stadium 3 endeldarmkanker

Ook bij stadium 3 krijg je meestal een operatie. Meestal krijg je voor de operatie bestraling of chemoradiatie (bestraling en chemotherapie). Het doel van de bestraling is dat de tumor kleiner wordt. En dat de kans op terugkeer van de tumor minder groot is. 

om de tumor kleiner te maken en de kans te verkleinen dat de tumor in een later stadium terugkomt. 

Stadium 3 endeldarmkanker betekent dat er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren rondom de tumor. Er zijn geen uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam.

Behandeling van stadium 4 endeldarmkanker

Bij stadium 4 endeldarmkanker zijn er uitzaaiingen in andere organen. Bijvoorbeeld in de lever of in de longen.

Welke behandeling mogelijk is, ligt aan hoeveel uitzaaiingen er zijn en waar ze in het lichaam zitten. Je arts zal dit met je bespreken.

Mogelijke behandelingen bij uitgezaaide darmkanker zijn:

De behandeling is meestal bedoeld om het leven te verlengen en de klachten te verminderen. Het uitgangspunt is een goede kwaliteit van leven. Als er niet veel uitzaaiingen zijn, is soms wel genezing mogelijk.

Een behandeling heeft ook gevolgen. Het is belangrijk dat je met je arts de voordelen en de nadelen van de behandeling afweegt.

MSI en je behandeling

Naast het stadium, maakt het ook uit of er fouten in het DNA van de kankercellen zitten of niet. En of de tumor een micro-instabiele (MSI)-tumor is of niet.

Als je twijfelt over een behandeling

Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling. Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Lees meer over als je twijfelt over een behandeling.

Colofon

Met medewerking van:

logo DCCG

DCCG

Dutch Colorectal Cancer Group

Website

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

illustratie-arts-man

Dr. Matthijs Kramer

MDL-arts, Maastricht UMC+

illustratie-arts-vrouw

Dr. Rachel van Eijk

MDL-arts, DC Klinieken Breda

illustratie-mensen

Mensen die darmkanker hebben (gehad)

logo MLDS

MLDS

Maag Lever Darm Stichting 

Website

logo NVMDL

NVMDL

Nederlandse Vereniging voor Maag-, darm- en leverartsen

Website

Foto Hans de Wilt

Prof. dr. Hans de Wilt

Chirurg-oncoloog, Radboudumc

Linkedin

logo-stichting-darmkanker

Stichting Darmkanker NL

Patiëntenorganisatie

Website

logo stomavereniging

Stomavereniging

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2023