Voeding bij alvleesklierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Patiënten met alvleesklierkanker hebben vaak problemen met de voeding. Dat komt omdat de alvleesklier belangrijk is voor de vertering. Voor sommige klachten zijn er medicijnen of word je begeleid door de diëtist.    

Lees over de meest voorkomende voedingsproblemen bij alvleesklierkanker:

Vetdiarree

Veel mensen met alvleesklierkanker hebben ‘vette diarree’ of ‘vetdiarree’. De ontlasting is dan vet, licht van kleur, drijft of plakt aan de wc-pot. Ook kunnen er stukjes onverteerd eten in zitten. Door de kanker maakt de alvleesklier minder enzymen die helpen bij de vertering. Het vet komt uiteindelijk in de ontlasting terecht. Daarom vallen veel mensen ook af door vetdiarree. 

Je kunt medicijnen krijgen met alvleesklierenzymen erin. Tegen vetdiarree helpt het niet om vetarm te gaan eten. Wel kunnen algemene tips bij diarree helpen. 

Veel mensen hebben vragen over de goede hoeveelheid alvleesklierenzymen. Stel je vragen aan de verpleegkundige, je arts of aan de diëtist.  

Geelzucht

Geelzucht komt vaak voor bij alvleesklierkanker. Bij geelzucht komt er gal in het bloed terecht. Geelzucht kan ontstaan als een alvleeskliertumor de galweg verstopt. Een ander woord hiervoor is galwegafsluiting. Door de afsluiting hoopt de gal zich op in de lever en komt niet zoals normaalgesproken in de darm. De gal komt in het bloed terecht, waardoor uiteindelijk het oogwit en de huid geel wordt.  Door een galwegafsluiting kunnen ook klachten ontstaan zoals jeuk, donkere urine en lichte, stopverfkleurige ontlasting. 

Diabetes 

Diabetes kan een gevolg zijn van alvleesklierkanker. Sommige mensen met alvleesklierkanker hadden al diabetes voor ze kanker kregen. Bij diabetes is er een tekort aan insuline. Insuline wordt gemaakt in de eilandjes van Langerhans. Dit zijn groepjes cellen die in de alvleesklier liggen. Door de kanker beschadigt de alvleesklier en kan hij minder goed insuline maken. Als je nog geen medicijnen tegen diabetes gebruikt, hoor je van de arts of dit nodig is. De diëtist kan ook voedingsadviezen geven. 

Problemen met het legen van de maag na een operatie

De maag leegt zich sneller dan normaal (dumping)
Na een operatie van alvleesklierkanker is de maagsluitspier verwijderd of werkt hij niet goed meer. Het gevolg is dat het eten sneller vanuit de maag in de dunne darm komt. Je merkt dit meestal binnen een uur na het eten. Klachten kunnen zijn: een opgeblazen gevoel, buikpijn, darmklachten of duizeligheid. Dit heet het dumpingsyndroom.  

Het kan helpen om rustig te eten en niet te grote porties te eten. Ga liggen als je erg last van de klachten hebt.  

De maag leegt langzamer dan normaal
Meestal werkt de maag ook minder goed als er complicaties na de operatie zijn. De maag leegt zich dan slechter dan normaal. Je kunt allerlei klachten krijgen zoals een vol gevoel hebben, misselijk zijn of moeten overgeven. 

Het kan helpen om rustig te eten en niet te grote porties te eten. Eet liever ook niet te vette voedingsmiddelen. Er zijn ook medicijnen die kunnen helpen.   

Misselijkheid 

Door de chemotherapie kun je misselijk worden of gaan overgeven. Veel braken kan als gevolg hebben dat je uitdroogt. Tips die kunnen helpen tegen de misselijkheid vind je op voedingenkankerinfo.nl.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige

Annuska Schoorlemmer, MSc.

Verpleegkundig specialist, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

illustratie-arts-vrouw

Dr. Hanneke Wilmink

Internist-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Foto Kristien Tytgat

Dr. Kristien Tytgat

MDL-arts, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Logo living with hope

Living with Hope

Patiëntenorganisatie

Website

Illustratie mensen

Mensen die alvleesklierkanker hebben (gehad)

illustratie-arts-man

Prof. dr. Marc Besselink

Chirurg-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2019