Behandeling bij alvleesklierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Voor alvleesklierkanker is er geen standaardbehandeling. Wat de meest geschikte behandeling is, verschilt per persoon. Dat ligt aan de plek van de tumor en aan het stadium van de kanker.

De arts bespreekt met je welke behandelingen er mogelijk zijn. Als er een studie loopt waar je aan mee kunt doen, hoor je dat ook van je arts. Bekijk hier welke studies (trials) er zijn voor alvleesklierkanker.

Operatie bij alvleesklierkanker

Een operatie waarbij de chirurg de tumor probeert weg te halen, is alleen mogelijk wanneer er geen uitzaaiingen zijn. Het is de enige behandeling waardoor iemand helemaal kan genezen van alvleesklierkanker. Dat betekent niet dat iedereen die geopereerd is, geneest. Alvleesklierkanker kan toch uitgezaaid zijn zonder dat dat al op een scan te zien is. Daarom wordt na de operatie altijd chemotherapie geadviseerd. Soms wordt de chemotherapie ook voor een operatie gegeven.

Behandeling om de ziekte te remmen

Andere behandelingen van alvleesklierkanker zijn chemotherapie, bestraling en bijvoorbeeld het plaatsen van een stent. Deze behandelingen kunnen de klachten van de kanker verminderen en soms de ziekte remmen. Ze heten ook wel een palliatieve behandeling. 

De arts bespreekt welke behandelingen er zijn en welke complicaties en gevolgen de behandeling kan geven. Het is belangrijk om de voor- en nadelen goed af te wegen. 

Het is belangrijk dat je behandeld wordt in een ziekenhuis dat ervaring heeft met alvleesklierkanker. Bekijk hier  de expertisecentra voor alvleesklierkanker

Multidisciplinair overleg

De arts bespreekt je ziektegeschiedenis met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). In veel ziekenhuizen in Nederland betrekken de artsen ook specialisten vanuit andere ziekenhuizen bij het multidisciplinaire overleg. 

Behandelplan bij alvleesklierkanker

De behandelend arts maakt samen met een aantal andere specialisten een behandelplan. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen en ze kijken naar:

  • het stadium van de ziekte: vooral de uitgebreidheid van de tumor bepaalt welke behandeling mogelijk is
  • de plaats van de tumor: in de kop, het midden- of staartgedeelte 
  • je lichamelijke conditie

Behandelvoorstel bespreken

Na het multidisciplinair overleg zal de arts het behandelvoorstel met je bespreken. Tijdens dit gesprek kun je ook je wensen en verwachtingen aangeven. In sommige situaties zal de arts je een keuze voorleggen. Aan elk besluit zitten voor- en nadelen. Bespreek die met de arts. Je kunt met je vragen ook terecht bij een (gespecialiseerd) verpleegkundige.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige

Annuska Schoorlemmer, MSc.

Verpleegkundig specialist, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

illustratie-arts-vrouw

Dr. Hanneke Wilmink

Internist-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Foto Kristien Tytgat

Dr. Kristien Tytgat

MDL-arts, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Illustratie mensen

Mensen die alvleesklierkanker hebben (gehad)

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Logo living with hope

Living with Hope

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-man

Prof. dr. Marc Besselink

Chirurg-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2019