Doorbraakpijn

Opslaan

Doorbraakpijn is een plotseling optredende, vaak hevige pijn die daarna weer verdwijnt of minder wordt. Het is vaak een plotselinge, tijdelijke toename van pijn bij iemand met chronische pijn. 

De pijn komt vaak meerdere keren per dag opzetten, ook al is de continue pijn (waar iemand al pijnstillers voor krijgt) stabiel en onder controle. 

Meestal bereikt de pijn binnen 3 tot 5 minuten een hoogtepunt. De pijn duurt meestal minder dan een uur.

Soorten doorbraakpijn

Er zijn 3 soorten doorbraakpijn:

  • Doorbraakpijn die optreedt zonder aanwijsbare reden of oorzaak (spontane doorbraakpijn). Spontane doorbraakpijn is nooit te voorspellen. Hierdoor is het niet mogelijk dit type doorbraakpijn te voorkomen door extra pijnstillers te nemen
  • Doorbraakpijn die optreedt bij bepaalde bewegingen, houdingen of activiteiten (incidente pijn). Bijvoorbeeld door lopen, draaien in bed, zuchten, hoesten, slikken en naar de wc gaan. Of door lichamelijke verzorging en wondverzorging. Als deze doorbraakpijn voorspelbaar is, is de pijn te voorkomen door extra pijnstillers te nemen.
  • Een mengvorm van de 2 soorten hierboven.

Doorbraakpijn heeft vaak een grote invloed op het dagelijks leven en op de stemming. Het kan mensen angstig of depressief maken. Doorbraakpijn heeft ook invloed op het slapen en op relaties.

Lees meer over de behandeling van doorbraakpijn

Soms treedt pijn op vlak voordat je de volgende ‘reguliere’ pijnstiller moet innemen. Dat betekent dat de pijnstillers onvoldoende lang werken. Dit noemen we geen doorbraakpijn. In een dergelijk geval moet de dosering van de onderhoudsbehandeling worden opgehoogd.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Graeff, A. de (medisch oncoloog)