Wat kun je doen

Zo gezond mogelijk blijven

Opslaan

Je kunt zelf een aantal dingen doen om de behandeling zo goed mogelijk te doorstaan en zo weinig mogelijk klachten te ervaren.

Goede voeding, lichaamsbeweging en een stabiel gewicht zijn belangrijk. Zo houdt je je weerstand en conditie op peil. Een gezonde manier van leven heeft ook een positief effect op hoe je je geestelijk voelt.

Ook na de behandeling zijn goede voeding en regelmatig bewegen belangrijk voor het herstel.

Voeding

Tijdens de behandeling heb je meestal meer eiwitten nodig dan normaal. Welke voeding voor jou belangrijk is na de behandeling, hangt af van je persoonlijke situatie. Ben je afgevallen en wil je meer spierkracht opbouwen, dan is het belangrijk om genoeg eiwitten te eten.

Voor iedereen is het verstandig om genoeg te drinken (1,5 tot 2 liter per dag). Verder is het belangrijk om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Lees meer over een gezonde basisvoeding.

Heb je vragen over voeding tijdens de behandeling of wil je meer begeleiding hierbij? Bespreek dit dan met je arts of verpleegkundige. Deze kan je een verwijsbrief voor een diëtist geven die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met kanker.

Lichaamsbeweging

Het is verstandig om tijdens en na de behandeling voldoende te bewegen, mits dit voor u haalbaar is. Volgens de richtlijn gezond bewegen betekent dit:

  • 2,5 uur per week matig intensieve activiteiten verspreid over de week. Dit zijn activiteiten waarbij uw hartslag iets omhoog gaat en waarbij u het warmer krijgt. U moet wel nog kunnen praten tijdens de activiteit, maar lange zinnen of zingen gaat niet meer.
  • 2 keer per week oefeningen voor de spierkracht
  • oefeningen om lenig te blijven

Dit zijn algemene adviezen. In uw situatie kunnen deze anders zijn. Bespreek met uw arts of verpleegkundige wat u zelf kunt doen. Neem bij twijfel contact met hen op.

Vindt u het moeilijk in beweging te blijven? Of wilt u weten welke oefeningen voor u het meest geschikt zijn? Dan kunt u naar een fysiotherapeut. Bij voorkeur iemand die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met kanker: een oncologisch fysiotherapeut.

Gespreksgroep sport en bewegen op kanker.nl

Op kanker.nl is een gespreksgroep Sport, bewegen en fysiek herstel bij kanker. U kunt in deze gespreksgroep vragen stellen, uw ervaringen delen of ervaringen en tips van anderen lezen. Om deel te nemen, moet u eerst een account aanmaken op kanker.nl. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Prof. dr. Boven, E. (medisch oncoloog), Dr. Stuiver, M. (fysiotherapeut), Dr. van den Berg, J.P. (revalidatiearts)