Verzekeringen en erfelijkheid

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Zorgverzekering


Basisverzekering

Voor het basispakket van de zorgverzekering zijn zorgverzekeraars verplicht iedereen aan te nemen. Elke zorgverzekeraar is verplicht je te accepteren tegen dezelfde voorwaarden en premie als ieder ander, ongeacht je gezondheidssituatie of (mogelijke) erfelijke aanleg. Dit heet een acceptatieplicht.

Aanvullende verzekering

Voor de aanvullende zorgverzekering heeft de zorgverzekeraar geen acceptatieplicht. Op grond van je gezondheidssituatie kan de zorgverzekeraar je dus weigeren of een hogere premie vragen. Je bent verplicht eventuele vragen over je gezondheid of (erfelijke) ziekten naar waarheid te beantwoorden.

Geweigerd door zorgverzekeraar

Weigert een zorgverzekeraar je vanwege medische redenen? Dan kun je opnieuw een aanvraag doen bij een andere verzekeraar. Word je dan nog niet geholpen, dan kun je contact opnemen met de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen.

Levensverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering

Voor het afsluiten van een levensverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering mogen verzekeraars je nooit verplichten erfelijkheidsonderzoek te ondergaan.

Per soort verzekering is wettelijk vastgesteld bij welk te verzekeren bedrag de verzekeraar vragen mag stellen over erfelijke aanleg in de familie. Dit heet de vragengrens. De overheid heeft deze vastgesteld.

Onder de vragengrens

Onder de vragengrens mag de verzekeraar niet vragen of een erfelijke ziekte voorkomt in je familie. Je hoeft dan ook niet te melden dat erfelijkheidsonderzoek is gedaan, tenzij je al klachten hebt of hebt gehad. Regelmatige controle-onderzoeken hoef je ook niet te melden, tenzij hierbij kanker is gevonden.

Heb je een operatie voor de behandeling van kanker ondergaan, dan moet je dat wel melden. Dat geldt ook als je uit voorzorg medicijnen gebruikt.

Boven de vragengrens

Boven de vragengrens mag de verzekeraar wel alles vragen over erfelijkheidsonderzoek en gezondheidsklachten. En ben je verplicht die vragen naar waarheid te beantwoorden. Dat geldt ook voor vragen over de gezondheid, overlijdensoorzaak en erfelijkheidsonderzoek van familieleden. Het wel of niet toekennen van een verzekering en de hoogte van de premie zijn afhankelijk van je antwoorden.

Sollicitaties

Bij een sollicitatie vraag je je misschien af wat je wel en niet moet vertellen aan de werkgever. Verwacht je de baan prima aan te kunnen, dan hoef je niets te vertellen over de erfelijke aandoening in je familie. Verwacht je dat kanker of de erfelijke aanleg daarvoor in de nabije toekomst je werk beïnvloedt? Dan moet je dit vertellen.

De werkgever mag tijdens de sollicitatieprocedure niet vragen naar je gezondheid. Krijg je toch vragen over je  gezondheid, dan hoef je hierop geen antwoord te geven.

Colofon

Met medewerking van:

Drs. Beike Leegte

Genetisch consulent, UMCG

Drs. Judith Prins-Cornelisse

Verpleegkundig specialist klinische genetica, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2017